Brytningstid för gammal gruvort

För 30 år sedan stängdes gruvan i Tuolluvaara och det lilla samhället började ändra karaktär.Nu kan Tuolluvaara snart bli en gruvort igen.LKAB ska fortsätta undersöka den så kallade Vietnamfyndigheten som ligger 300 meter norr om bebyggelsen.

Foto: magnus pehrsson

KIRUNA2012-10-16 06:00

Tuolluvaara ligger fyra kilometer öster om Kiruna centralort och växte fram som ett gruvsamhälle parallellt med Kiruna.

Upptäckten av fyndigheten brukar tillskrivas självaste Hjalmar Lundbohm, men historiska källor gör gällande att även gruvfogden August Malm hade ett finger med i spelet.

Oklarheterna kring upptäckten utgör för övrigt en viktig del av intrigen i Åsa Larssons senaste roman Till offer åt Molok.

Gruvan i Tuolluvaara var i drift fram till 1982 när lönsamheten blev för dålig. Nu är området kring Tuolluvaara högintressant när LKAB letar nya gruvobjekt.

Fältet är egentligen uppdelat i tre delar.

❑ ❑ Tuolluvaara västra är den nedlagda gruvan som ur geologisk synpunkt fortfarande är intressant. Malmen som bröts här hade hög järnhalt och låg fosforiblandning.

Fyndigheten ligger dock nära Kirunas framtida centrum.

- Det är absolut en komplikation som kräver separata diskussioner och genomgångar, säger LKAB:s prospekteringschef Per-Olov Fjällborg.

❑ ❑ Tuollujärvifyndigheten ligger norr om sjön med samma namn. Fyndigheten ligger också längre bort från Tuolluvaara samhälle.

❑ ❑ Tuolluvaara östra kallas också Vietnam. Den ligger omkring 300 meter norr om bebyggelsen och är den mest intressanta av de tre fyndigheterna.

LKAB har genomfört flygmätningar i området och tagit del av resultaten från gamla provborrningar. Nu vill man gå vidare och genomföra egna provborrningar.

Bara första stegen
Undersökningstillstånden har LKAB redan förvärvat och nu går man in med en ansökan om en arbetsplan till Bergstaten och sakägarna.

Det är fortfarande bara de första stegen mot en eventuell gruvbrytning.

- Även om vi marscherar snabbt så dröjer det säkert fem-tio år innan vi kan vara i gång med fullskalig brytning. Det är många steg i prospekteringscykeln, säger Per-Olof Fjällborg.

Tuolluvaara östra kan mycket väl bli den första gruva LKAB öppnar efter det att de tre Svappavaaragruvorna har kommit i gång.

Den ligger troligen före Lappmalmen i tid.

- Lappmalmen är storleksmässigt större, men ligger på ett större djup och innehåller större tekniska utmaningar. Det tar utan att blinka tio år att komma i gång.

- Tuolluvaara blir med stor sannolikhet dagbrottsbrytning och får kortare leveranstid, fortsätter Per-Olov Fjällborg.

Blandade känslor
Det gäller också att vinna gehör för planerna bland Tuolluvaaraborna. Reaktionerna i samhället var blandade när NSD gjorde ett nedslag i går.

Frågan är om Tuolluvaaras historia som gruvort kan betyda något i sammanhanget?

- Det är svårt att säga. Det finns säkert de som kommer ihåg gruvtiden och minns att brytning och samhället kan fungera i harmoni med varandra. Många har kommit dit mycket senare, säger Per-Olov Fjällborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om