Brytningen säkrad till 2050 - 500 bygger den nya nivån

Beslutet om att bygga en ny huvudnivå i Kiruna-gruvan får betydelse på både kort och lång sikt.Omkring 500 personer kommer att vara sysselsatta med själva bygget.Samtidigt säkras gruvbrytning i Kiruna till 2050.

Foto:

KIRUNA2008-10-30 06:00
Förprojekteringen av den nya nivån har pågått i flera år. Planering och förberedande bergarbeten sysselsätter redan nu omkring 200 personer.
Jämfört med när den nuvarnde huvudnivån byggdes under 1990-talet är andelen inhyrda entreprenörer och konsulter större den här gången. Samtidigt har det varit svårare att hitta personer med rätt kompetens.
Resurser frigörs
Hans Engberg, projektchef för den nya huvudnivån, säger att LKAB självt har bidragit till en brist på resurser genom de stora projekten i Kiruna, Malmberget och Narvik som delvis pågår samtidigt.
- Men nu när KK 4 har tagits i drift får vi loss många duktiga projektledare. Nu känner jag mig trygg med bemanningssituationen, säger han.
WSP är ett av många konsultföretag i projektet. Företaget har nyligen invigt ett kontor i Kiruna, har nyanställt tre personer och vill utöka med ytterligare tre.
- Vi är involverade i projektering av byggnader i berget och även i byggandet av vägar ner mot den nya nivån, säger Kjell Lundström, avdelningschef på WSP.
Det totala antalet personer som bygger och planerar för huvudnivån kommer att växa till uppskattningsvis 500 personer.
För Kiruna som samhälle kommer det att märkas mindre än under byggruschen vid det nämnda KK 4-projektet, det vill säga bygget av ett nytt pelletsverk i Kiruna. Det sysselsatte som mest 1 400 personer samtidigt.
Långvarigt projekt
Å andra sidan beräknas byggtiden för huvudnivån bli sex till sju år, jämfört med två och ett halvt år för KK 4.
Det ger ett annat problem för projektledningen.
- Många hinner gå till andra sysselsättningar under tiden. Ett så långvarigt projekt måste ha en organisation som tillåter byte av folk och befattningar, säger Hans Engberg.
Satsningen ger signaler om att det kommer att pågå gruvbrytning under lång tid framöver i Kiruna, även om detta skulle bli den sista huvudnivån.
Göran Olovsson som är LKAB:s gruvrättslige expert anger årtalet 2050.
- Beroende på hur marknaden ser ut kommer man att kunna fortsätta att bryta under huvudnivån i ett antal år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om