Socialnämnden beslutade att stänga äldreboendet Rosengården i oktober förra året. Enligt kommunen finns renoveringsbehov i huset och de 29 brukarna behövde därför flytta ut på grund av dålig boendemiljö. När så möjligheten till att öppna ett korttidsboende med 15 platser dök upp så såg kommunen sin chans att tömma boendet.
Den 1 mars 2020 skulle boendet vara tomt.
– Vi trodde att vi skulle få de nya lokalerna iordningställda innan den sista mars. Men sedan gick det upp för oss att det här inte kommer att hålla eftersom det tillstötte komplikationer i byggprocessen, så vi flyttade fram det till juni och sedan har det varit covid-19 och annat. Nu har vi inget startdatum för det nya korttidsboendet, säger Håkan Dahlqvist, socialchef.
Den sista september upphör hyresavtalet med fastighetsägaren och huset måste vara tomt. Men i dagsläget bor det fortfarande en person kvar på boendet eftersom anhöriga har motsatt sig flytten.
– Dels gjorde man en laglighetsprövning på det politiska beslutet att stänga och sedan har man ifrågasatt biståndsbeslutet, man vill att den ska utföras på Rosengården och så här långt har förvaltningsrätten gett socialnämnden rätt i att det är rätt att stänga, säger Håkan Dahlqvist.
Nu har förvaltningen vänt sig till bostadsnämnden.
– Ibland är det bättre att få extern hjälp att diskutera med de som inte vill ta till sig politiska beslut så får vi hjälp att föra en mer objektiv dialog.
Den fortsatta processen är juridiskt komplicerad. Två lagar är inblandade, den ena är lagen som berör hyresgästen. Det andra är socialtjänstlagens biståndsbeslut.
– I fastighetslagstiftningen så finns något som heter kvarboendeprincipen, har man bott i mer än nio månader på en adress så får man kvarboendebeslut, att man har rätt att kvarstå i bostaden.
– Däremot finns det inget som säger att man ska ha biståndsbeslutet tillgodosett på en speciell adress, där är det upp till kommunen att tillgodose behovet där det är mest lämpat.
Det är här de två lagarna krockar. Brukarens anhöriga vill ha kvar sin anhörig på Rosengården, och kommunen vill utföra biståndet på en annan adress. Om inte Rosengården är tom innan den sista september utgår skadestånd till fastighetsägaren.
– Det blir en juridisk fråga hur man hanterar den som vägrar att lämna boendet. Där kanske vi kan få stöd och hjälp med ett klarläggande av hyresnämnden om vad som gäller.