Bro över jokk borta

Två turister tvingades vända efter Kungsleden, dyblöta och trötta, eftersom det saknades en bro över en strid jokk.- Jag är arg över att det inte gavs information om att leden var i så dåligt skick, säger Lena Klevenås.

Foto:

KIRUNA2008-07-01 06:00
Lena Klevenås, 61, Alingsås, är upprörd och besviken över den misslyckade fjällvandringen.
Otäckt
I dåligt väder tvingades hon och kompisen Anita Zieme se sig tvungna att vända tillbaka vid en strid jokk som saknade bro. Då hade de redan vandrat i ungefär åtta timmar och tröttheten var påtaglig hos dem båda.
- Vi var skiträdda, det var en otäck upplevelse, säger Lena Klevenås.
Det var vid tvåtiden på midsommarafton som de startade sin fjällvandring från Vakkotavare fjällstuga vid Akkajaure. Svenska turistföreningens fjällstuga öppnades samma dag och därför hade de väntat med att starta till dess. Tanken var att gå fram till Teusajaure fjällstuga för att övernatta där och därför hade de inte heller packat med något tält. Till en början gick allt bra trots att det regnade en del.
Uppdragen
Efter att ha korsat en mindre bäck var de redan dyblöta och det var tungt att vada och gå över snöfläckarna. När de sent omsider nådde jokken fick de sig en otrevlig överraskning. Metallbron låg uppdragen vid sidan om, trots att det enligt kartan skulle finnas en bro över jokken.
Lena Klevenås är upprörd över att stugvärden i Vakkotavare inte visste om hur leden såg ut och kunde varna dem. Hon tycker att leden självklart borde varit vandringsduglig med tanke på att
STF:s stugor hade öppnats.
Vårdslös
- Vi kände oss så lurade och arga. I broschyrer och på STF:s hemsida ges intrycket av att leden är familjevänlig men jag är glad att vi inte hade några barn med oss. Det kan hända dödsolyckor om man är så vårdslös mot turister.
Det är länsstyrelsen som ansvarar för den direkta skötseln av lederna. Naturbevakaren Tomas Hansén berättar att bron placerades ut med hjälp av helikopter tisdagen den 24 juni.
Olyckligt
- Vi brukar alltid göra det veckan efter midsommar. Innan dess är det oftast mycket snö kvar och bäckarna är strida. Jag brukar därför råda turister att gå lite senare i fjällen.
Han tycker det är olyckligt det som hänt. Både han och STF:s stugområdeschef Birger Dynesius håller med om att informationen om leden kan samordnas bättre.
- Det får vi se över tillsammans med länsstyrelsen, säger Dynesius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om