– Den här reaktionen finns i alla kommuner som har fått pengarna. Det är naturligtvis tråkigt eftersom ingen har fått sänkt lön, utan på sikt kommer alla att tjäna på att en del av gruppen får högre lön nu. Det kommer att innebära en generell höjning och bättre lönenivå för alla, även om alla inte får det nu, år ett, säger Roger Suup, S-ordförande i kultur- och utbildningsnämnden i Kiruna.
Lärarlönelyftet är en reform som i grunden syftar till att höja läraryrkets status genom att ungefär en tredjedel av lärarkåren - de särskilt skickliga lärarna - får höjd lön. Kriterierna för vilka lärare som ska räknas till den här gruppen är givna från utbildningsdepartementet och Skolverket. Under hösten har de lokala urvalsprocesserna blivit klara och på många håll har lärare uttryckt besvikelse över utfallet.
NSD har bland annat träffat lärare i Vittangi som berättade att de helt tappat arbetsglädjen efter att ha fått besked om att de inte kvalificerat sig för lönepåslaget. De vill se ett lokalt lärarlönelyft i Kiruna.
Läs mer: "Lärarlönelyftet blev en mardröm"
Läs mer: "Facket nedringda efter Lärarlönelyftet"
Läs mer: "Skolpolitikern vill inte att lärarna säger upp sig"
Nu reagerar fler lärare i kommunen. I en skrivelse till berörda politiker, tjänstemän, de fackliga organisationerna och media uttrycks skarp kritik mot såväl utformningen av satsningen, som genomförandet och resultatet av den. Nära 80 lärare har undertecknat skrivelsen.
Lärarna skriver bland annat att de "upplever att huvudmannen åter har trampat på vårt yrke och på våra insatser för eleverna, denna gång genom att antyda att det skulle finnas annat än särskilt skickliga lärare i kommunkåren" och att "pengarna är av mindre betydelse än det budskap huvudmannen fäst vid dem". Lärarna vill att kommunen ska se att alla som jobbar i skolorna - det vill säga även skolsköterskor, vaktmästare och bibliotekarier exempelvis - är oerhört viktiga för att verksamheterna ska fungera. De påpekar också att regeringen uppmuntrar lokala lärarlönelyft.
Roger Suup håller fram att Kiruna kommun, liksom landets övriga kommuner, haft de givna kriterierna att förhålla sig till och säger att förvaltningen varit noggrann i den lokala urvalsprocessen. Samtidigt var man tvungen att göra ett urval.
– Vi kommer att fortsätta försöka påverka kommunledningen att också fullfölja de intentioner som finns från centralt håll när man öronmärkte pengarna - att det här också kräver en motprestation från kommunerna. Det hoppas jag att kommunledningen inser, säger han.
Enligt skrivelsen finns en känsla av svek och ett bristande förtroende för kommunen som huvudman bland lärarna. Bekymrar det dig?
– Ja, det är ju tråkigt eftersom vi liksom alla andra kommuner har jobbat utifrån riktlinjerna för hur den här fördelningen ska ske. Då är det synd om man känner att arbetsmotivation och förtroendet har urholkats efter Lärarlönelyftet. Det var ju inte avsikten från någon parts sida, säger Roger Suup.