Brevet som kom att förändra hans liv
För elva år sedan var Vittangibon P-O Sandström med om en trafikolycka som ledde till att han blev förtidspensionerad.Ett obetänksamt brev från bilens nu 88-årige chaufför fick oväntade konsekvenser.Försäkringsbolaget drog in ersättningen från personskadeförsäkringen.
Inte mindre än 14 pärmar med material har P-O Sandström samlat i konflikten med försäkringsboalget och Statens tafikskadenämnd. FOTO: Hans Sternlund
Foto: Hans Sternlund
Ett litet fel på bilen fick ödesdigra följder.
Precis efter en omkörning sprang den så kallade värmekontrollventilen läck och passagerarutrymmet fylldes av en fin glykoldimma som genast frös fast på rutorna. Föraren förlorade all sikt, bilen snurrade på vägen och åkte ned i diket.
Ärendet utagerat?
För tre av personerna i bilen gick det bra. Men P-O Sandström som satt i passagerarsätet ådrog sig dock smärtor i nacke och rygg, vilket ledde till att han förtidspensionerades fyra år senare.
Det dröjde dock fyra månader innan han fick tid hos läkare. Han fick till en början smärtlindring av frun som är sjuksköterska och sökte vård först när smärtorna blev outhärdliga.
Röntgenundersökningen visade en generell stelhet i halsryggraden, kotförskjutning och ländryggsskada. Försäkringsbolaget beviljade ersättning för tolv procents invaliditetsgrad och P-O Sandström trodde att ärendet var utagerat.
Sex år senare skickades brevet som förändrade allt.
Undanhölls i tre år
Bilens chaufför skrev ned sina funderingar om olyckan i ett handskrivet brev ställt till "Försäkrings AB", som på något sätt ändå hittade fram till det aktuella försäkringsbolaget.
I brevet ifrågasätter han hur P-O Sandström ska ha kunnat ådragit sig några skador när det handlade om en mjuk avåkning där bilen stannade efter 20 meter.
- Brevet ledde till att försäkringsbolaget väckte ärendet fem år efter sitt första beslut och kallade in nya försäkringsläkare. Det är för mig obegripligt att de kan ha tagit fasta på ett så uppenbart oseriöst brev som dessutom undanhölls för mig i tre års tid, säger P-O Sandström.
De nya läkarna gjorde en helt annat bedömning utifrån den nya händelsebeskrivningen och Sandströms gamla journaler. Nu ansåg man att det inte fanns något samband mellan olyckan och skadorna.
Hade redan besvär
Försäkringsbolaget drog in ersättningen och överprövningsinstansen Trafikskadenämnden gick på bolagets linje.
Nämndens ordförande Peter Rigling var med när ärendet prövades. Han anser dock att de olika versionerna av händelseförloppet spelade mindre roll.
- Det nämnden framför allt gick på var att Sandström inte sökte upp läkare på fyra månader och att han hade besvär redan innan olyckan. Det talar emot att han skulle ha fått skadorna i samband med olyckan, säger han.
Polisman blev omkörd
Själv hävdar P-O Sandström att han bara har haft ett lindrigt ryggskott fem år innan olyckan och inga ryggbesvär efter det.
Han tog ärendet till civilrättslig prövning i tingsrätten där bland annat den nu 88-årige chauffören hördes som försäkringsbolagets vittne. Han sade sig dock inte längre minnas någonting av olyckan.
Bland bevisningen som inte kom fram finns ett brev till försäkringsbolaget från kriminalinspektören Anders Perä. Han var den som körde bilen som blev omkörd av olycksekipaget och har intygat att han själv höll en hastighet på mellan 90-100 kilometer i timmen vid omkörningen.
Vägrar att ge upp
P-O Sandström förlorade målet, men vägrar att ge upp. Trots inrådan har han valt att överklaga till hovrätten där målet väntas komma upp under året.
- Det här har redan kostat mig närmare 200 000 kronor i rättegångskostnader och det kan kosta lika mycket till om jag skulle förlora igen. Då har jag inte nämnt vad jag har förlorat i utebliven ersättning.
Han säger att smärtan av att bli ifrågasatt nästan är lika tung att bära som balansproblemen, den ständiga värken och sömnsvårigheterna, något som han själv bestämt hävdar har uppkommit efter den fatala vinterdagen 1997.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!