Brett utbud på TT-tolvan

Hur står det till med det unga musiklivet i Kiruna?Jo, tack. Alldeles utmärkt utifrån vad vi kan utläsa av årets upplaga av musikfesten TT-tolvan.Det var ovanligt många lokala band på scenen, fler besökare än vanligt och ett bredare utbud av stilar.

Barra MacCann and the civilians var ett av 16 band som uppträdde på TT-tolövan i Kiruna. I bandet ingår Barra MacCann, sång och gitarr, Tony Tannerdal, bas, Mårten Eliasson, klaviatur och Anders Kemling, trummor.
FOTO: HANS STERNLUND

Barra MacCann and the civilians var ett av 16 band som uppträdde på TT-tolövan i Kiruna. I bandet ingår Barra MacCann, sång och gitarr, Tony Tannerdal, bas, Mårten Eliasson, klaviatur och Anders Kemling, trummor. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-05-16 16:26
TT-tolvan är musikföreningen Tusen toners stora årliga uppvisning som fungerar som något av en barometer som känner av trycket i föreningen och därmed en stor del av Kirunas musikliv.
Arrangemanget har haft ganska precis 500 unika besökare under helgen (det vill säga, ingen räknades två gånger), vilket borde säga en del om intresset för levande musik.
16 band visade upp sig
Att entréavgiften byggde på frivillighet kan förstås också ha spelat in
Tusen toner har 30 band som delar på 15 lokaler. Under helgen var det 16 band som visade upp sig på föreningens egen scen i Centralgården, alla från Kiruna och alla knutna till Tusen toner.
- I bland har vi tagit in band utifrån. Det kändes inte som att det behövdes i år. Det var så många av våra egna band som ville spela, säger Tony Tannerdal i föreningen.
TT-scenen invigdes i februari 2006 och kan ha gjort steget från replokalen till rampljuset något kortare för många band.
Klassisk pop
- Absolut. Det är yngre som har kommit in som tar för sig och vill vara med och arrangera spelningar. Det ger nya idéer och det behövs alltid folk som vill engagera sig, säger Tony Tannerdal.
Även när det gäller det innehållsmässiga skvallrar året TT-tolva om förändringar i form av en förskjutning från hårdrock, där TT alltid har haft sin tyngdpunkt, mot klassisk pop.
Kan man rent av se det som en utveckling? Nja, det vore kanske inte schysst mot de som vurmar för hårdrocken som i sina bättre former kan vara nog så utvecklad.
Folkrock
Ett band som säkert har färgat av sig är The coloured office paper, som var tillbaka på TT-scenen i lördags. Det är det band som har de största framgångarna i föreningen just nu.
- Det är klart, om det går bra för ett band så uppfattas det av de andra banden, säger Tony Tannerdal.
Själv spelar han bas i en ny konstellation, Barra MacCana and the civilians som säkert också också kommer att inspirera med sin folkrock med dofter från den gröna ön.
Det var idel rutin med Anders Kemling på trummor, Mårten Eliasson på klaviatur och leadsångare och gitarristen som har gett namn åt bandet.
Vi nämner ett band till som avslutning: Strange ideals med Fanny Danielsson, Elin Tannerdal, Johan Kalla och Dennis Kalla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om