Bråttom med markköp till nya Kiruna

Kiruna kommun och landstinget dubblerar sina insatser för ett framtida länskonstmuseum.Nästa steg blir troligen att söka efter en projektledare.- Vi behöver någon tittar på den fortsatta finansieringen, säger Kristina Zakrisson (S), kommunalråd i Kiruna.

Lennart Lantto, kultursekreterare i Kiruna, Elisabeth Lax, landstingets kulturchef, Anja Taube, fritids- och kulturchef i Kiruna, samt Curt Persson, chef för Norrbottens museum, ingår styrgruppen som arbetar för ett länskonstmuseum.  <_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Lennart Lantto, kultursekreterare i Kiruna, Elisabeth Lax, landstingets kulturchef, Anja Taube, fritids- och kulturchef i Kiruna, samt Curt Persson, chef för Norrbottens museum, ingår styrgruppen som arbetar för ett länskonstmuseum. <_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-02-11 06:00

Tjänstemännen i styrgruppen var på besök i Kiruna förra veckan och passade bland annat på att titta på LKAB:s konst i Bolagshotellet.

I veckan samlades hela styrgruppen
i Luleå för att dra upp riktlinjerna för
de fortsatta delprojekten.

Nu skruvas tempot upp för att snabbare komma fram till slutmålet, ett länskonstmuseum med både byggnad och stadig verksamhet som ska serva hela länet.

- Vi har pratat så länge om ett länskonstmuseum. Nu vill vi att det ska börja bli lite verkstad, säger Kristina Zakrisson.

Ökar till en miljon
Kiruna ökar sin insats från en halv miljon till en miljon om året från och med i år och de tre kommande åren. Landstinget går in med lika mycket, till att börja med under innevarande år.

Fram tills nu har länskonstnären Bengt Frank haft länsmuseikonstprojekten som en del i sin tjänst. Nu
vill man ha en person som kan leda arbetet på heltid.

Det ska inte ses som en kritik mot att arbetet hittills har gått för långsamt eller att delprojekten inte ska ha varit bra.

- Det är bra saker som har gjorts, men nu måste vi börja titta på hur
en mer stadigvarande verksamhet kan se ut. Jag är övertygad om att vi kommer att ha ett länskonstmuseum inom några år, säger Kristina Zakrisson.

Land art i utvalda byar
De tidigare projekten kring länskonstmuseet avlöses nu av fem nya.

Medel är redan avsatta för en workshop med amerikanske konstpedagogen Tim Rollins.

Det blir också seminarier i Kiruna och Luleå om länskonstmuseet, en utställning med Kiruna kommuns och kanske LKAB:s konstsamlingar på ett antal platser samt en utställning om samtidskonst i Kiruna.

Dessutom kommer att ett antal byar i Norrbotten väljas ut för projekt inom konstformen Land art där byborna tillsammans med en konstnär tillsammans utformar ett konstverk som säga något om byn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om