Bråttom för nyanlända att hitta bostad

Kirunas arbetsmarknad är het, men bostadsmarknaden är desto knepigare. Nyanlända kan tvingas flytta när Arbetsförmedlingen hittar boende åt dem i en annan kommun – ibland trots att de har jobb.

Älskar Kiruna. Mohammed Ahmed och Zainab Kassem tycker att det är bra att det händer så mycket i Kiruna.

Älskar Kiruna. Mohammed Ahmed och Zainab Kassem tycker att det är bra att det händer så mycket i Kiruna.

Foto: Ellinor Eriksson

Kiruna2016-07-15 07:00

Mohammed Ahmed och Zainab Kassem håller noga koll på annonssidorna på internet. De, tillsammans med deras åtta månader gamla dotter Lara, beviljades uppehållstillstånd i början av juli, och kommer snart behöva flytta från Migrationsverkets lägenhet på Högalid i Kiruna.

– Kirunabostäders kö är lång, så vi letar efter ett andrahandskontrakt där vi kan bo medan vi väntar, säger Mohammed Ahmed.

Om de inte hittar något finns en risk att Arbetsförmedlingen hinner före, och hittar ett boende åt dem – i någon annan kommun i Sverige. Det vill familjen undvika.

– Många söker sig söderut direkt när de har fått uppehållstillstånd. Men vi vill ju bo i Kiruna. Vi känner oss säkra här, inte som i större städer. Det är ett bra ställe om man vill studera och jobba. Och vädret... Det är kallt på vintern, men man behöver ju inte vara ute hela tiden, säger Zainab Kassem.

Hon berättar att familjen, som kommer från Jemen och har bott i Sverige i ett år och tre månader, har fått vänner i Kiruna – Lara har fått en svensk "mommo". Mohammed Ahmed gör just nu praktik på biblioteket, men på sikt vill båda arbeta som det de är utbildade till – ingenjörer. Det hoppas de på att kunna göra så snart de har lärt sig bättre svenska.

– Nu när vi har uppehållstillstånd kan vi börja gå i SFI. Det räcker inte med engelska för att få jobb. Men vi har hört att man letar efter ingenjörer och folk som har erfarenhet av internationell handel, och det har jag, säger Zainab Kassem.

Att bostadsmarknaden i Kiruna är svår är något som de nyanlända snabbt blir medvetna om. På Arbetsförmedlingen, som ansvarar för den så kallade etableringen efter att personer har fått uppehållstånd, har man inget annat val än att ibland anvisa personer till andra kommuner, som Umeå eller Haparanda.

– Det är ett sätt att ha ordning i kösystemen, så att inte anläggningsboendena blir överfulla av personer som redan har uppehållstillstånd. Men det är såklart trist att individer som är kreativa och ambitiösa kommer i kläm, säger Terje Raattamaa, chef för Arbetsförmedlingen i Kiruna.

Det har nämligen hänt att personer som har hittat jobb medan de var asylsökande ändå har tvingats flytta. I regel har det handlat om enklare jobb – i första hand ska Arbetsförmedlingen ta hänsyn till den typen av faktorer.

Sedan i våras gäller ett nytt fördelningssystem som innebär att alla kommuner i Sverige måste ta emot flyktingar som har fått uppehållstillstånd. Kommuner med god arbetsmarknad ska ta emot fler. I år ska 21 700 personer fördelas i Sverige, utöver de 34 000 som väntas hitta boende på egen hand. Kiruna ska ta emot 69 personer – Norrbotten totalt 672.

– Dilemmat i Kiruna är ju att det inte finns bostäder. Bostad är grunden för integrationen. Sedan är ju jobb också avgörande, säger Terje Rattamaa.

Läs mer: "Det här är Löfvens snabbspår inom gruvnäringen"

Zainab Kassem hoppas att bostadsfrågan kommer att lösa sig.

– Att hitta ett boende är första steget, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!