Brandvarnare i mobilen kan rädda liv

För tre år sedan fick Kiruna-företagaren Sune Strålberg idén att bygga in rökvarnare i mobiltelefonerna.Idén var redan patenterad, men ännu har ingen startat tillverkning.- Det kan vara liv som går till spillo, säger han.

Kirunaföretagaren Sune Strålberg konstaterar att fler har haft samma idé som han själv. Nu hoppas han att någon ska starta tillverkning av inbyggda rökvarnare i mobiltelefoner. FOTO: HANS STERNLUND

Kirunaföretagaren Sune Strålberg konstaterar att fler har haft samma idé som han själv. Nu hoppas han att någon ska starta tillverkning av inbyggda rökvarnare i mobiltelefoner. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-09-05 06:00
Sune Strålberg är mest känd som hundfodersimportör och tillverkare av hundslädar och selar. Han har dock en bakgrund som brandman i LKAB:s industribrandkår och reagerade när han läste i torsdagens NSD om FAB-personalen som räddade ett sovande äldre par ur en rökfylld lägenhet.
Häromdagen dog också fyra barn och deras mamma i en villabrand i Staffanstorp.
Fyra var före
Händelserna påminde honom om idén att bygga in gas- och rökvarnare i mobiltelefonen. Han sökte själv patent på idén 2006 och fick året senare veta att det bedömdes finnas en industriell tillämpning.
Däremot var idén inte ny. Det fanns fyra redan liknande ansökningar, en norsk, en tysk, en brittisk och en nederländsk.
- Någon sitter alltså på patentet och sitter och håller på det. Jag kan bara dra den slutsatsen eftersom produkten inte finns på marknaden, säger han.
Samma år som Sune Strålberg gjorde ansökningen tillverkades 900 miljoner mobiltelefoner världen över. Det skulle kunna bli en slant i royaltyintäkter om Sune Strålberg hade fått patentet och rökvarnaren hade blivit standard i telefonerna.
Utlandssemestern
Framför allt tror han att att antal liv skulle kunna sparas varje år.
Även om de flesta lägenheterna är utrustade med en brandvarnare är kanske inte stugan, arken eller hotellrummet på utlandssemestern det. Och finns det en brandvarnare kan batterierna vara slut eller utplockade.
- En mobil har man alltid med sig och man ser till att den är laddad. Ungarna har ju den alltid inom räckhåll till och med i sängen, vissa sover med den under kudden, säger Sune Strålberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om