Bråk om skolbussar

Moderaten Hans Swedell misstänker att Kiruna kommun försöker rigga en upphandling av två skolbussar så att det egna anbudet ska bli mest fördelaktigt.- Man gör det väldigt svårt för privata aktörer att konkurrera med kommunens egna anbud, säger han.

KIRUNA2010-05-27 06:00
Kommunen ska sälja en fullstor buss som bland annat har gått som badbuss och har i stället leasat två mindre bussar. Nästa år ska turerna ut på upphandling och Hans Swedell pekar på omständigheter som han anser är besvärande för kommunen.
Leasingavtal
Han anser att anbudet är skräddarsytt för de två leasade bussarna. De privata aktörerna har inte egna bussar i den storleken och måste i så fall köpa eller leasa nya bussar. Allt medan kommunen själv bara behöver förlänga sina leasingavtal.
Han har också fått uppgifter om att kommunens upphandlare har ringt till privata aktörer för att höra sig för om priser på bussar och service. Han misstänker att syftet är att kunna lägga ett vinnande anbud.
- Med allt detta i åtanke är det kanske inte så konstigt om Kiruna ligger i botten i enkäterna för kommunernas näringslivsklimat, säger han.
Eget anbud
Hans Swedell var även kritisk när kommunen upphandlade busstrafik för sex år sedan. Då ska förutsättningarna ha ändrats så att kommunens bussar kunde köra i en slinga medan de privata aktörernas anbud byggde på separata hämtningar och körningar.
Centerpartisten Gunnar Selberg är ute i samma ärende och kräver att en policy för hur man ska räkna på egna anbud, som redan är framtagen och antagen, ska grävas fram och tillämpas.
Kommunstyrelsen beslutade i veckan att så ska ske. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S) försvarade samtidigt upphandlingarna av skolskjutsar.
År 2002 var det bara en aktör som lade anbud. Därför lade kommunen in ett eget anbud inför upphandlingen två år senare.
- Hela prisbilden förändrades och kostnaden sjönk från nio till 4,5 miljoner. Det är pengar som vi har kunnat lägga på innehållet i skolan.
"Får panik"
Roger Suup säger att även årets upphandling sker enligt boken.
- Vi redovisar varenda krona enligt gängse principer, säger han.
Vänsterpartisten Niklas Sirén spädde på kritiken av Swedells utspel.
- Moderaterna får panik när det visar sig att kommunen kan göra något billigare. Det kullkastar hela deras marknadsliberala synsätt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om