Bra siffror trots strul med pannorna

Trots problem med förbränningspannorna vid värmeverket gick Tekniska verken med vinst förra året. Samtidigt har för stora mängder av vissa ämnen släppts ut. Det beror bland annat på att det finns elektroniska komponenter i avfallet som bränns.

Sopor. Förra året brändes mindre avfall vid värmeverket än under 2015. TVAB hade problem med flera förbränningspannor. Därmed krävs nya miljoninvesteringar för att få pannorna att fungera bättre.

Sopor. Förra året brändes mindre avfall vid värmeverket än under 2015. TVAB hade problem med flera förbränningspannor. Därmed krävs nya miljoninvesteringar för att få pannorna att fungera bättre.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-04-24 21:23

– Vi jobbar väldigt intensivt mot skolorna. Barn har ett mycket större miljöintresse än vuxna, säger Lars Törnman, (S), ordförande i Tekniska verkens (TVAB) styrelse.

När TVAB summerar år 2016 framgår att bolaget gjort en vinst på drygt sju miljoner kronor. Detta trots att man haft rätt stora problem med förbränningspannorna i värmeverket på Lombolo. Fjärrvärmepriset har ändå kunnat sänkas med två procent, men i år ändras det inte.

Problemen med pannorna har gjort att TVAB inte kunnat bränna lika mycket avfall som under 2015. Av det skälet har man tvingats använda mer olja än önskvärt. Driftstörningarna har bland annat med avfallets sammansättning att göra. Problem kan uppstå när avfall fastnar och när material som inte ska brännas ändå gör det.

Att elektroniska komponenter används på nya sätt i produkter - till exempel i skor som lyser och blinkar - innebär även det en utmaning enligt TVAB:s vd Jan Fjordell. Han menar att det bättre att lägga sådana skor bland elektroniken än bland gamla kläder.

Avfallet påverkar förstås också utsläppen till luft och vatten. Under förra året har utsläppen av ett par ämnen, vid ett antal tillfällen, varit för höga. Det handlar bland annat om utsläpp av kolmonoxid vid förbränning av biobränsle och om utsläpp av kadmium vid förbränning av vanligt avfall. TVAB har redan investerat ett antal miljoner kronor för att få pannorna i värmeverket att fungera bättre.

– Men det har inte gett önskad effekt, säger Jan Fjordell.

Därmed krävs ytterligare mätningar och ombyggnationer.

Viktigt för TVAB i ett längre perspektiv är att planerna på att omvandla spillvärme från LKAB till fjärrvärme tar ordentlig fart.

Läs mer: "Vill att spillvärme blir fjärrvärme"

Jan Fjordell berättar att utsläppen av kadmium, en tungmetall, har sin bakgrund i att elektroniska komponenter återfinns i avfallet. Kunskapsnivån hos allmänheten om sopsortering behöver höjas - även hos skolelever. Att sätta ut pedagogiskt utformade insamlingsstationer för elektronik vid storhandelsområden, vilket TVAB har gjort, är ett annat sätt att hålla elektroniken borta från övrigt avfall.

– Det måste vara enkelt att göra rätt, fortsätter Jan Fjordell.

Kommunens miljökontor har fått ta del av rapporten med siffrorna för utsläppen. Eftersom miljökontoret måste anmäla den här typen av avvikelser räknar TVAB med att en åklagare får ärendet till sig. Vid ett tillfälle har TVAB fått böter när utsläppen överskridit villkoren i miljötillståndet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om