Bottenbetyg för toppbeslut
KIRUNA. Länsstyrelsens beslut att namnge en fjälltopp efter kronprinsessan Victoria strider mot ett flertal bestämmelser. Lantmäteriverket, som har beslutanderätten, har dessutom inte ens tillfrågats.
Victoria och P-O Eriksson drack kaffe på toppen, vad den nu än heter.
Foto:
Förvåning på Lantmäteriet
Där beslutade landshövdingen att platsen hädanefter ska kallas för Victoriatoppen, alternativt Victoriaplatån, för att hedra kronprinsessan.
Nu visar det sig att beslutet strider mot ett flertal bestämmelser. Annette Torensjö, chef för ortnamnsfunktionen vid Lantmäteriet, uttrycker sin förvåning över beslutet.
- Länsstyrelsen har ingen beslutanderätt i den här frågan. Vid ett namnbyte ska det göras en hemställan hos oss men jag har inte fått in någon sådan ansökan.
Förslag går bra
Enligt Annette Torensjö har landshövdingen bara rätt att föreslå ett nytt namn, inte besluta om det.
Dessutom bryter landshövdingens beslut mot en FN-resolution som tydliggör att områden inte ska namnsättas efter nu levande människor.
- Jag måste ta kontakt med länsstyrelsen och fråga hur de har resonerat. I Sverige har vi ingen tradition att namnsätta naturobjekt efter personer, säger hon.
I kulturminneslagens fjärde paragraf står det att god ortnamnssed ska iakttas. Hävdvunna ortnamn får inte ändras utan stora skäl. I Kirunafjällen finns hävdvunna namn på både samiska och finska som det ska tas hänsyn till i första hand. Inför ett namnbeslut tar Lantmäteriet in synpunkter från både Riksantikvarieämbetet och Institutionen för folk och folkminnen, samt exempelvis länsstyrelsen.
"Kul grej"
Per-Ola Eriksson menar dock att det "mest var en kul grej" att namnge platsen där och då.
- Lantmäteriet borde vara pragmatiskt och klokt och se marknadsföringsvärdet. Jag ser möjligheterna, Lantmäteriet ser hindren.
Per-Ola Eriksson säger vidare att Kekkontoppen är beläget flera kilometer från den fjälltopp som fick namnet Victoriatoppen. Huruvida denna fjällhöjd redan hade ett namn förtäljer dock inte historien.
- Vi kunde inte finna att den hade något namn. Jag tror att fjällvärlden är så stor att det finns plats för fler namn.
Landshövdingen säger att han trots allt menar allvar med sitt beslut. Han tänker skicka in en ansökan till Lantmäteriet i efterhand.
- Jag känner till reglerna. Lite friheter tar man sig som landshövding, säger Per- Ola Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!