Bostadsministern besökte Kiruna

Enklare regler och närmare samarbete mellan länsstyrelsen och kommunen för att underlätta samhällsomvandlingen. Detta framkom när bostadsminsitern på fredagen besökte Kiruna.

Ministerbesök. Bostads- och stadsutvecklingsministern besökte på fredagen Kiruna.

Ministerbesök. Bostads- och stadsutvecklingsministern besökte på fredagen Kiruna.

Foto: Lars-Göran Norlin

Kiruna2015-05-22 20:16

Anledningen till ministern besök i staden var det seminarium som hölls av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin. Ministern deltog i ett av seminarierna där han talade om utmaningen av att bygga den "goda staden".

För att underlätta samhällsomvandlingen menar ministern att regelverket måste förenklas.

– Regeringen har egentligen två ingångar i detta. Det ena är det statliga bolaget LKAB och där finns det ägardirektiv som tydligt pekar ut vilket ansvar LKAB måste ta i detta. Det utarbetades av den gamla regeringen och det arbetet fortsätter. Vi måste hela tiden ha örat mot marken via politikerna här, men också de företag som verkar här i övrigt. Det andra ansvaret ligger i att regelverket ska vara adekvat, säger Kaplan.

Det investeringsstöd som regeringen presenterade i mars menar Kaplan är viktigt för att få igång byggandet av billiga hyresrätter. Kaplan säger att man måste göra rätt från börja eftersom fastigheter och bostäder ska finnas en lång tid.

– Det handlar om hundratals år och då är det viktigt att vi gör rätt från början. Då måste länsstyrelsen vara behjälplig med att kommunen och LKAB hittar de här bra lösningarna. Att hitta möjligheter för Kiruna att ta del av olika typer av stöd, och där har regeringen lanserat ett investeringsstöd som kommer att gå till de byggbolag, kommunala och privata, som väljer att bygga inom vissa ramar, inom vissa kriterier då får man ett investeringsstöd för att bygga hyresrätter, säger han.

Vilka utmaningar ser du i samhällsomvandlingen?

– En av utmaningarna handlar om att hitta en bra avvägning mellan de som har ansvaret och de som vill hjälpa till. Ansvaret ligger på kommunen och LKAB, att tillsammans verka för en bra balanserad stadsomvandling och flytten, säger ministern.

Vilket ansvar har staten?

– Staten har naturligtvis ett ansvar i och med att man är ägare av bolaget, LKAB, och det måste man ta på allvar. Den föregående regeringen fick kritik för att man inte tog det helhetsansvaret utan lämnade över väldigt mycket till kommunen. Vi har ju nu genom de två spår - som bostads och stadsutvecklingsarbetet uppgraderats till - sagt att vi ger investeringsstöd och det andra handlar om att se till att jobba med regelförenklingsarbetet, säger Kaplan.

Vad händer om det går dåligt för LKAB?

– Staten har ju huvudansvaret för landets olika delar växer och utvecklas och i det här fallet ser jag inget annat än att det är viktigt att man tar ett helhetsansvar. Men priser går upp och priser går ned och det är någonting som man måste ha i beaktande helt enkelt, säger ministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om