Bostadsbristen fortfarande akut i Kiruna

Bostadsbristen är fortfarande akut och Kiruna förlorar många potentiella nya invånare varje vecka.Det hävdar ett antal privata fastighetsägare i Kiruna.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-03-15 20:20
Dan Jakobsson och Dennis Åström i Fastighetsägarnas lokala avdelning Norrbygden anser att läget är alarmerande. De får ständiga förfrågningar från människor som redan är Kirunabor och folk som vill bli det.
- Jag gissar att Kiruna har gått miste om en inflyttning på 200 bara i år på grund av bostadssituationen. Många säger att de måste tacka nej till jobb i Kiruna eftersom de inte får tag på en lägenhet så att de kan ta med sig familjen, säger Dan Jakobsson.
De äger själva ett bestånd på 90 respektive 60 lägenheter som är fullbelagt. Osäkerheten i stadsflytten har gjort att de själva inte kan expandera. De anser också att det inte pekas ut några områden för byggande.
De ser dock gärna att någon annan bygger, bara det tillförs nya bostäder.
- Vi är inte precis rädda för konkurrens, men vi är bekymrade i egenskap av Kirunabor, säger Dan Jakobsson.
Kirunabostäder har planer på att bygga nya hus på Terrassen samtidigt som kommunen planerar att sälja kallställda hus på Glaciären till privata aktörer.
Tomas Eriksson, vd vid Kirunabostäder, ser ett kommande behov av minst 100 lägenheter i Kiruna.
I dag är trycket är olika stort beroende på var i Kiruna man söker lägenhet.
- Vill man bo centralt är väntetiden minst två år, men kan man tänka sig att bo på Lombolo kan det gå betydligt fortare, säger han.
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) säger att det finns möjligheter att göra saker redan i dag, även om man inte vet var Kirunas framtida centrum kommer att placeras.
- Det finns områden översiktsplanen som lämpar sig som bostadsområden. Jag tror att man måste vara beredd att satsa på bostadsproduktion, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om