Bostadsbrist kan tvinga Kiruna till avtalsbrott

Bristen på bostäder gör att Kiruna kommun kan tvingas bryta delar av sitt avtal med Migrationsverket om 30 kommunplaceringar per år. De har bara lyckas få bostäder till sju av dem.- Förr tog det lång tid att få uppehållstillstånd. Nu är det bostäderna som är problemet, säger Monica Isaksson, integrationsvägledare.

KIRUNA2010-09-22 06:00
Kiruna har ett avtal med Migrationsverket om att placera 30 flyktingar som fått uppehållstillstånd varje år. Det handlar om att erbjuda bostäder, organisera undervisning i svenska och ge det stöd man behöver som ny i Sverige.
Men nu kan kommunen måsta bryta sitt avtal. De som får uppehållstillstånd blir kvar på förläggningarna eftersom det inte finns några bostäder.
- För stannade man länge på förläggningarna eftersom det tog så lång tid att få uppehållstillstånd. Nu är det bostadsproblematiken som gör att de blir kvar där, säger Monica Isaksson.
Privata fastighetsägare
Av de 30 placeringar som avtalet säger att Kiruna ska placera har man bara lyckats med sju i år.
- Vi har alltid lyckats tidigare genom att det har gått att få lägenhet via Kirunabostäder. Nu går vi ut till privata fastighetsägare, säger Monica Isaksson.
Kommunen har annonserat om lediga bostäder i Kiruna, Svappavaara och Vittangi. Ingen har nappat på annonsen.
Enligt Abdullah Reekam, samordnare med bosättningsfrågor på Migrationsverket, är Kiruna inte ensam om problemet:
- Det finns i många kommuner i landet. Problemet är att de som fått uppehållstillstånd och stannar kvar i förläggningarna inte får börja med sin introduktion. De vill komma igång med undervisning i svenska och praktikplats eller jobb, men det får de inte så länge de inte fått någon placering.
Tar plats
De som inte får någon placering tar plats för nya asylsökande.
Klarar Kiruna kommun inte sina placeringar kan avtalet komma att omförhandlas.
- Det har hänt att vi säger upp avtal, men finns det en vilja från kommunens sida så försöker vi lösa problemen. Om kommunen begär det, så kan vi förhandla om avtalet, säger Reekam.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om