Henrik Nordlund är förvaltningschef på K2A, börsnoterade studentbostadsbolaget som hyr ut lägenheter till studenter på många orter i Sverige. Han svarar via mail på frågorna. I Kiruna annonserar bostadsbolaget 72 studentlägenheter på det nya bostadsområdet Norra stråket. Beståndet stod klart 2017.
Under de senaste två åren har hyrorna för era studentlägenheter i Kiruna ökat med 30 procent. Idag ligger hyrorna på 7080 kronor per månad för en 21,3 kvadratmeter stor etta.
Hur förklarar ni det?
"Jag tror att mycket av förklaringen ligger i att vi tidigare haft en särskild ”Kirunarabatt” kopplad till stadsflytten, så att hyran studenterna betalade var avsevärt lägre än den grundhyra som står i kontrakten. Den rabatten var hela tiden tänkt att vara tillfällig, vilket vi också var tydliga med. När den togs bort blev ju kostnaden för den boende högre, även om själva grundhyran inte förändrades. Jag vill också flika in att i det belopp du nämner så ingår värme, vatten, el, kabel-tv, bredband och möbler, så det omfattar betydligt mer än bara lägenhetshyra".
Enligt Sveriges förenade studentkårer rekommenderas en hyra på 3 000 – 5 000 kronor i månaden. Det vill säga en nivå som motsvarar 30 procent av ens studieinkomst.
Med hyresnivån på drygt 7 000 kronor i månaden så finns det ingen student som har kvar den summa per månad som SFS rekommenderar.
Hur kommenterar ni det?
"När vi valde att bygga nytt i Kiruna var det för att vi hörde från studenterna att de var väldigt nöjda med sin utbildning, men tyckte att det inte fanns tillräckligt med bra studentboenden på orten. Därför har vi byggt nya studentbostäder med hög kvalitet och där varje lägenhet har eget modernt kök och fullt utrustade badrum. Nyproduktion, särskilt om man ska bygga in funktion och kvalitet, blir betydligt dyrare än befintligt bestånd och det är svårt att komma runt om inte politiken vill kliva in och stötta till exempel studentbostäder och på så sätt sänka byggkostnader och hyror. Om det inte går att få ekonomi i nya projekt kommer det inte att byggas nytt. Att bygga i Kiruna är också dyrt jämfört med på många andra orter i Sverige och vi ser att det är få bolag utöver LKAB som bygger nytt i staden, trots att det finns en stor bostadsbrist".
I Kiruna är kvadratmeterpriset, 332 kronor för 21,3 kvadratmeter. I Kronandalen, Luleå, är priset för en 35 kvadratmeter stor lägenhet, 150 kronor.
Varför är skillnaderna så stora?
"Till viss del beror det på olika byggkostnader på olika orter, men att jämföra kvadratmeterhyra på olika stora lägenheter riskerar att bli missvisande, särskilt när det rör sig om små lägenheter. En kvadratmeter i ett fullt utrustat badrum eller ett modernt kök har mer funktionalitet och kostar mer i både bygg- och förvaltningsskede än en extra kvadratmeter parkettgolv mitt i vardagsrummet. Om vi istället tittar på så kallade normhyror för olika lägenhetsstorlekar, vilket också Boverket använder, för att jämföra mellan orter där K2A har studentbostäder kan vi konstatera att Kiruna ligger på samma nivå som till exempel Linköping".
Samtidigt hyr ni ut till entreprenörer.
Är det rimligt?
"I första hand hyr vi ut till studenter, men för att lägenheter inte ska stå tomma har vi hyrt ut dels till entreprenörer och dels till Kiruna kommun när det uppstått vakanser och inte funnits studenter i kö. Innan dess har vi även vänt oss till LTU för att höra om de är intresserade av att hyra. Att universitet skulle blockhyra lägenheter skulle ju annars också kunna vara ett sätt att komma ner i hyra för studenterna".
Varför heter det studentlägenheter om formerna inte är anpassade för studenters ekonomi?
"Lägenheterna är byggda för studenter och hyrs i första hand ut till studenter. Vi har dock full förståelse för att alla studenter inte har möjlighet att betala den hyran. Vi jobbar med yteffektivitet för att skapa lägenheter med mycket funktion på begränsad yta, men det kostar mycket att bygga nyproducerade lägenheter med hög kvalitet och då blir även hyran därefter. Om en lägenhet riskerar att stå tom för att varken studenter eller universitetet är intresserade av att hyra, kan vi även erbjuda den till andra hyresgäster".