Bolagsskolan kan stängas 2012

Bolagsskolan i Kiruna kan komma att stängas redan 2012.Inte på grund av deformationerna från gruvan, utan på grund av ett drastiskt minskande elevunderlag.

Bolagsskolan i Kiruna sjunger på sista versen. På grund av gruvdeformationerna måste skolan tömmas omkring 2020. Men den kan komma att stängas i förtid på grund av ett minskande elevunderlag. FOTO: HANS STERNLUND

Bolagsskolan i Kiruna sjunger på sista versen. På grund av gruvdeformationerna måste skolan tömmas omkring 2020. Men den kan komma att stängas i förtid på grund av ett minskande elevunderlag. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-05-11 06:00
Bolagsskolan, en F-9-skola med plats för 450 elever, kommer att påverkas av sprickbildningen från gruvbrytningen först framåt 2020.
Men i ett första skede är det andra faktorer som påverkar skolstrukturen i centrala Kiruna.
Enligt en skrivelse från skolförvaltningen minskar elevunderlaget något för Högalidskolan, Triangelskolan och Bergaskolan, men det minskar drastiskt för Bolagsskolan, .
När nya Raketskolan på Lombolo, med plats för 700 elever, är klar till höstterminen 2012 skulle det därför vara möjligt att avveckla Bolagsskolan.
Letar en användning
- Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra. Vi får gå in och titta mer i detalj hur det ser ut med elevkullarna de kommande åren, säger Roger Suup (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.
Ett alternativ till en stängning av hela skolan är att stegvis tömma skolan.
Det mest lönsamma vore förstås om man kunde hitta en användning för Bolagsskolan under hela den återstående livslängden.
Skolförvaltningen har därför erbjudit Bolagsskolan som en buffertlokal för Stadshuset som måste utrymmas på grund av deformationerna inom några år.
Ger en besparing
Stadshusets styrgrupp har dock pekat ut den mer centralt belägna Parkskolan som mest lämplig för en tillfällig lösning för den kommunala förvaltningen.
Men även en kallställd eller stängd skola på sparlåga skulle ge skolförvaltningen en stor besparing.
Frågan är vad det innebär den dag som LKAB ska lösa in byggnaden?
- Som jag ser det ska det inte påverka ersättningskravet. Skolan kommer att ha ett värde oavsett i vilken form den stängs, säger Roger Suup.
Gymnasiet påverkas
Den första skolan i Kiruna som drabbas av deformationerna är Hjalmar Lundbohmsskolans gymnasium som beräknas påverkas omkring 2015.
Det sammanfaller lägligt nog med en elevminskning från omkring 1 000 till 750 gymnasieelever, en nivå där Kiruna kommer att ligga stabilt i många år framöver.
Barn- och utbildningsnämnden har begärt att få vara med i processen kring stadsomvandlingen när det gäller placeringen och utformningen av den nya gymnasieskolan.
- Men det är ingen ko på isen. Det ska inte behöva ta mer än två-tre år att planera och bygga en ny skola, säger Roger Suup.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om