Bolag vill köpa helt område
En lösning för Terrassenområdet i Kiruna är i sikte. Kirunabostäder förhandlar med en möjlig köpare som är intresserad av att ta över hela området.Planen är troligen att ersätta de tre kallställda punkthusen med ny bebyggelse.
75 lägenheter hann aldrig kallställas och 14 är återförda till beståndet. För dem har kommunen gått med på att betala tillbaka 7,7 miljoner kronor.
Därmed återstår 333 lägenheter som är kallställda, men inte rivna.
Kiruna skulle egentligen ha betalat tillbaka även för dem senast vid förra årsskiftet. Nu ansöker kommunen om att få förlänga avtalet för att få en frist på två år.
Bidrag till Gällivare
Kommunledningen vill bland annat invänta en eventuellt ny regering efter 2010 som skulle kunna ge Kiruna en liknande lösning som Gällivare fick 2005. Grannkommunen fick ett bidrag som motsvarade skulden på 40 miljoner till dåvarande Bostadsnämnden.
- Vi har uppvaktat den här regeringen och de är inte intresserade av att hjälpa oss. Jag hoppas på bättre tider efter valet, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Under de två åren ska kommunen också ha hunnit bestämma sig hur många lägenheter som ska rivas och hur många man ska försöka rädda.
Sedan några år råder det brist på boende i Kiruna och Kirunabostäder undersöker bland annat om man kan ta kallställda lägenheter på Glaciären i drift. Kreditbostadsnämnden kommer dock att vilja ha 86 000 kronor för varje lägenhet som tas i bruk.
Lösa ut eller riva?
När det gäller Terrassen skulle det kosta 10,5 miljoner att lösa ut de 121 kallställda lägenheterna ur avtalet eller 20 miljoner att riva dem.
Kirunabostäders vd Tomas Eriksson säger att de kallställda husen med största sannolikhet bortom all räddning och att han har rått politikerna att riva.
- Annars är risken att man får ta båda kostnaderna, säger han.
Samtidigt finns det alltså ett bostadsbolag som är intresserat av att köpa hela området. Förhandlingar pågår och Tomas Eriksson är förtegen med detaljer.
Löser problemet
Han uttrycker sig så här.
- Vi kan inte sälja husen i befintligt skick. En köpare är mer intresserad av byggrätten och att de kallställda husen är borta, säger han.
En affär skulle innebära en lösning på ett gammalt problem och dessutom tillföra Kirunabostäder kapital som behövs för att kunna rusta upp det eftersatta beståndet.
Tomas Eriksson vill framför allt satsa på att få ned energikostnaderna.
- Det finns energibesparingar på 20-25 procent att göra. Det är min stora drivkraft med affären, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!