Blidan - renarnas sämsta julklapp

Blidan som slog till i julhelgen har försämrat vinterbetet för renarna.Än värre kan det bli om prognoserna om sträng kyla till nyåret slår in.- Det ser inte bra ut, säger Tor-Erik Huuva, ordförande i Laevas sameby.

Pär Bäckström FOTO: Pär Bäckström

Pär Bäckström FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2008-12-29 06:00
Snö är en hel vetenskap för den som sysslar med renskötsel. Det är många faktorer som spelar in för hur snön påverkar betesförhållandena, som temperatur, luftfuktighet, vindförhållanden och naturligtvis själva mängden snö.
Det senaste vintrarna har oftast innehållit minst en längre period av blida, vilket har orsakat större eller mindre problem. När snön sjunker samman, eller i värsta fall smälter och sedan fryser till is, får renarna svårt att komma åt betet på marken.
Värst var det för två år sedan då läget betraktades som katastrofalt och 37 av 51 samebyar tvingades söka bidrag för stödutfordring. Även i fjol slog blidan till före jul, dock med något lindrigare konsekvenser.
Säsongens stora blida i inleddes med att det rasade ned blötsnö strax före julhelgen, vilket inte var bra. Däremot har den hårda vinden varit en gynnsam faktor eftersom den torkar upp snön och gör den mindre hård.
Beteende förändrats
Redan nu har förhållandena ändrats tillräckligt mycket för att renarnas beteende har förändrats.
- Snön har blivit så kompakt att de inte sjunker i genom när de går i terrängen. Därför har de slutat beta på marken och går i stället på träden. Normalt brukar de göra så först framåt mars, säger Tor-Erik Huuva.
Risken är att det betet blir i magraste laget. Ännu är det dock inget krisläge och Tor-Erik Huuva hoppas att man inte ska behöva ta till stödutfodring. Den närmaste tidens väderutveckling kommer att bli avgörande.
Köldvarning oroar
- Det kan vara bra att få några decimeters snöfall. Då kan den underliggande snön luckras upp. En period med extrem kyla skulle däremot ställa till det för oss. Ett redan kompakt snötäcke riskerar att bli stenhårt, säger Tor-Erik Huuva.
SMHI:s prognoser visade i går att temperaturerna ska pendla kring nollstrecket fram till nyårsdagen då kall luft norrifrån ska svepa ned över länet. Kylan ser inte ut att bli så sträng som tidigare befarades och temperaturerna kommer att stanna vid omkring 15 minusgrader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om