Blåsta på ballongen

Det blåser motvind för några av forskarna på Esrange.Förra året slutade ballongfärden med en nödlandning i Nikkaluokta och i sommar är det vindarna satt stopp.- Det är speciellt tråkigt för de yngre forskarna, säger professor Mark Pearce.

Mark Pearce är professor i astropartikelfysik vid KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. I bakgrunden ballongen upphängd i en kranarm.           FOTO: Aron Engman

Mark Pearce är professor i astropartikelfysik vid KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. I bakgrunden ballongen upphängd i en kranarm. FOTO: Aron Engman

Foto: Aron Engman

KIRUNA2012-07-31 06:00

Dubbelt så stor som globen och med ett teleskop i lasten skulle rymdballongen lyfta från Esrange i sommar. Med hjälp av teleskopet skulle man ta bilder av röntgenstrålningen som skickas ut från en neuronstjärna. Fotograferingen är en del i projektet Pogolite som pågått i åtta år och kostat 50 miljoner kronor.

Förra årets luftfärd slutade med en nödlandning i Nikkaluokta på grund av tekniska problem. I sommar ville man försöka igen, men vindarna blåste inte som man hade hoppats.

- Vi ställer in nu. Jag tror att vi har missat chansen, säger Mark Pearce.

Yngre drabbas hårdast
För att kunna släppa upp ballongen måste vindarna i atmosfären blåsa västerut. Enligt planerna ska ballongen nämligen färdas ett drygt varv runt jorden med så kallade cirkumpolarvindar. Men det är bara under sommaren som vindarna blåser åt rätt håll.

Man har varit redo för revansch sedan första juli men atmosfären har varit stökig och nu har vinden vänt.

Mark Pearce är missnöjd med ytterligare ett misslyckas försök, men han menar att det finns de som lider mer av det än vad han själv gör.

- Det är speciellt tråkigt för de yngre forskarna. De behöver verkligen nya saker att publicera för sina karriärer, en del för doktorandexamen, säger han.

En ny chans
Men Mark Pearce och de andra forskarna ger inte upp riktigt ännu. Det finns fortfarande en möjlighet att släppa upp ballongen för att stanna ovanför Esrange.

- Nu utreder vi om vi kan prova det i slutet på augusti, säger Mark Pearce.

Ballongen kan dock bara vara uppe i två dagar i sådana fall. Man vill inte riskera att någon de av lasten faller ner över Kiruna.

Under veckan kommer man att ta ett beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om