Bläckhornshusen får nytt liv

Många av de gamla husen på Bolagsområdet i Kiruna går ett ovisst öde till mötes.I konstnären Janne Vajstedts kommande bok får de nytt liv.- Jag är oerhört glad över att jag kom i gång med det här projektet, säger han.

Den här arbetarbostaden med tolv rum finns efter August Malmsgatan och Trädgårdsgatan samt tidigare på Ön.

Den här arbetarbostaden med tolv rum finns efter August Malmsgatan och Trädgårdsgatan samt tidigare på Ön.

Foto: Jan Vajstedt

KIRUNA2012-04-26 06:00

Det finns 133 byggnader från 1900-talets första decennier på LKAB:s bolagsområde och SJ-området i Kiruna.

Lite slarvigt kallas trähusen på bolagsområdet för bläckhorn, men det är bara en sort av de drygt 30-talet olika hustyperna som byggdes för arbetare, förmän och ingenjörer.

De flesta ritades av arkitekten Gustav Wickman som också är mannen bakom Kiruna kyrka och Bolagshotellet.

Ett skarpt läge
Husen har haft en särskild plats i Janne Vajstedts konstnärskap i många år. Nu är det - som han själv uttrycker det - ett skarpt läge.

- Det har blivit mer allvar i och med stadsflytten. Det här är ju Kirunas plattform och det känns i hjärtat att så mycket ska rivas, säger han.

I avtalet mellan LKAB och Kiruna kommun pekas 19 byggnader som ska flyttas. Resten finns det i alla fall i dag ingen annan plan för än rivning.

Kultursamhälle
Jan Vajstedt skulle gärna se att planerna ändrades och att man beredda plats för fler gamla hus i det nya Kiruna.

- Jag skulle gärna se dem samlade i ett kultursamhälle med kyrkan i mitten och ett konstmuseum i samma område. Om bara viljan hade funnits hade man flyttat fler hus. Det borde inte behöva hänga på vare sig kostnader eller marktillgång, säger han.

Det är många hustyper som inte alls kommer att bevaras, som till exempel arbetarbostäder med tolv och 16 rum samt bläckhorn i tegel.

I Janne Vajstedts kommande bok finns däremot så gott som alla hustyper representerade. Därför blir det lika mycket ett dokumentationsprojekt som ett konstprojekt.

Bläckhorn i tegel
Han säger att alla husen är så väldigt vackra att det är svårt att peka ut några favoriter. Men när han trots det tvingas till det...

- Jag är väldigt förtjust i ingenjörsbostaden som ligger nära Bolagshotellet. Bläckhornen i tegel är också fina. Men det är som sagt svårt att ta ut några, alla är fantastiskt fina och lever sina egna liv.

Han har återgett husen i många olika tekniker i flera decenniers tid. Den nya serien började han teckna sin nya serie för tre år sedan. De skulle gå i samma stil, tecknade i tusch i olika nyanser, naturtroget återgivna och som vanligt väldigt detaljerade.

Triggades i gång
Det han inte visste då var på vilket sätt han skulle använda dem. Idén på en bok väcktes av Lisa Kejonen som kom att bli bokens redaktör.

Även bebyggelseantikvarien Jennie Sjöholm och dottern Liselott Wajstedt har skrivit varsitt kapitel.

Den senare håller för övrigt på med ett eget konstprojekt om stadsflytten som handlar om den förestående rivningen av bostadsområdet Ullspiran.

- Vi visste inte om varandras projekt när vi började. Men det kanske finns något i generna som triggades i gång ungefär samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om