Bistert klimat för Kirunas tiggare

Klimatet för de tiggare som kommer till Sverige är hårt. Inte minst i Kiruna.

JENNY LINDBERG. Avdelningschefen på individ- och familjeomsorgen i Kiruna kommun.

JENNY LINDBERG. Avdelningschefen på individ- och familjeomsorgen i Kiruna kommun.

Foto: Maria Unga

Kiruna2014-11-17 17:33

Det har varit kallt i Kiruna de senaste veckorna. Minus 18 grader mitt på stan har inte varit ovanligt. I kylan har de tiggare som suttit utanför mataffärer och systembolag sett extremt utsatta ut. Invirade i filtar med kartongplakat med önskan om hjälp till barn och anhöriga i hemlandet.

Jenny Lindberg som är avdelningschef på individ- och familjeomsorgen på Kiruna kommun säger att socialtjänsten inte fått in någon formell anmälan på tiggarna. Däremot har Svenska kyrkan hört av sig.

– Utifrån socialtjänsten så har vi inte fått någon ansökan eller någon anmälan gällande de här personerna så vi vet inte om dem på formell basis. Kyrkan tog kontakt med oss för någon vecka sedan när det hade anlänt en grupp personer som hade blivit lovade jobb i Kiruna men när de väl kom hit, sex vuxna personer, så fanns det inga jobb här. Vi hjälpte dem med biljetter tillbaka till Stockholm där de uppgav att de hade släkt, säger Jenny Lindberg.

Kyrkoherde Lars Jarlemyr bekräftar händelsen.En av kyrkans anställda hade mött personerna på tåget från Stockholm.

– Det är ett tecken på yttersta desperation om man mitt i vintern när det börjar bli smällkallt här åker hit för att man ska tigga. Det är ett tecken på att något är väldigt galet där de kommer ifrån. Varje person som kommer hit bär på en historia men vad det i grund och botten handlar om är det utanförskap som romer står i, säger kyrkoherden.

Jenny Lindberg berättar att det händer ganska ofta att socialtjänsten får besök av äventyrare från olika länder som vill se norra Sverige. Och eftersom de har ett uppdrag från Kirunas politiker att ingen ska behöva sova under bar himmel, hjälper man dem att återvända hem omgående. Skulle tiggarna söka hjälp hos socialtjänsten skulle de behandlas på samma sätt enligt socialtjänstlagen.

– Utifrån Kiruna kommun och socialtjänstlagen ger man bara akut stöd. Det gör vi till alla. Men då måste man komma till oss, förklarar Jenny Lindberg.

Om socialtjänsten däremot får information om att en minderårig inte har bostad eller att någon är i Sverige emot sin vilja, då går både polisen och socialtjänsten in och agerar. Deras uppdrag är att hjälpa människor hem igen och vill personen inte det – hänvisas de till Migrationsverket om de vill ansöka om att få stanna i Sverige.

Hon förstår att det är ett svårt etisk dilemma för alla som går förbi dem som tigger, hur man ska bete sig. I dagsläget har socialtjänsten ingen uppsökande verksamhet. Men behöver man hjälp hittar man oftast antingen till stadshuset eller till kyrkan som samverkar väldigt nära.

– Mig veterligen är det ingen annan som sökt hjälp hos oss den senaste veckan, säger Jenny Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om