Bishops arms får LKAB-nej

LKAB motsätter sig etableringen av hotellet Bishops arms inn i Kiruna-Gallerian.- Vi har sagt ja till att stärka handeln i centrum, men en hotell-etablering är en annan sak, säger Göran Olovsson vid LKAB.

Foto:

KIRUNA2010-01-28 06:00

Strax före jul avslöjade Kirunabostäder och kommunledningen att Bishops arms och Bishops arms inn tänker bygga hotell och pub Gallerian.
På sikt finns planer på en stor om- och tillbyggnation av hela gallerian med plats för fler butiksetableringar.
Nej från LKAB
Det kräver att planen för kvarteret ändras och handlingarna är ute på så kallat samråd.
I sitt yttrande motsätter sig LKAB planerna.
Detta trots att man i ett tidigare skede har sagt ja till en ombyggnad för 40-50 miljoner kronor.
- Vi är lite förvånande med tanke på att man tydligt har uttalat att man accepterar en utbyggnad av gallerian, säger kommunalrådet Lars Törnman (S).
Skillnaden är alltså att de nya planerna inbegriper en hotelletablering.
Gynnas inte av hotell
- Då är det inte samma sak längre. Vi vill ha ett levande centrum i Kiruna, men vi ser inte att handeln gynnas av ett hotell, säger Göran Olovsson, ansvarig för samhällsomvandlingen i Kiruna vid LKAB.
Enligt prognoserna kommer fastigheten att nås av indikerade rörelser inom 10-15 år och inom 15-20 år kommer gällande miljövillkor att överskridas.
Då måste byggnaderna tömmas och LKAB måste lösa in fastigheten.
I yttrandet anser LKAB att kommunen eller exploatören ska ta de extra kostnaderna som inlösen innebär om bygget trots allt blir av.
Överklagan försenar
Tanken är att byggstarten skulle ske framåt senvintern. Det kan bli kraftiga förseningar om LKAB väljer lämna in en överklagan i fall detaljplanen antas.
- Jag kan i dag inte svara på om vi ska överklaga, säger Göran Olovsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om