Bilen brakade in i deras hus

Ingen var hemma när bilen brakade rakt in i husväggeni familjen Ågrens hus på Lappgatan i Kiruna.Föraren var en 20-åring som misstänks för drograttfylleri.- Vi har bara väntat på att det här skulle hända, säger Helena Ågren.

Helena och Jan Ågren betraktar förödelsen som den drogpåverkade föraren orsakat.

Helena och Jan Ågren betraktar förödelsen som den drogpåverkade föraren orsakat.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-05-29 06:00
Händelsen ägde rum vid lunchtid på torsdagen. En drogpåverkad bilist körde alldeles för fort och fick sladd på bilen mitt bland villor och flerbostadshus på Lappgatan.
Bilen träffade först ett staket, knäckte därefter en grov björk innan det tog stopp mot huset där Jan och Helena Ågren samt dottern Emilia bor.
Mannen själv klarade sig så bra att han kunde förhöras av polisen efter händelsen. Han är nu misstänkt för vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.
Inte överraskade
Familjen Ågren och deras grannar är skakade efter händelsen, men inte helt överraskade. Deras stump av Lappgatan är bred och inbjuder till höga hastigheter.
Det har också hänt flera incidenter. Bland annat har en bilist sladdat in i grannens Ove Johanssons garage, som står långt inne på tomten, och orsakade ett stort hål i väggen.
Helena Ågren höll själv på att bli överkörd när hon var ute med barnvagnen för några år sedan och en bilist genade i kurvan.
- Jag skrev till kommunen om problemen redan 2005. Nu tycker jag att den borde ha funderat färdigt, säger Helena Ågren.
En annan granne, Maria Johansson, vittnar om den farliga trafiksituationen.
- Det är rally här. Det är okynneskörning och det är höga hastigheter trots att det finns två skolor och många barn i området. Vi har under lång tid befarat att det skulle inträffa en olycka, säger hon.
Tillfällig avstängning
I går var trafikingenjören Joel Ahlqvist på besök och träffade familjerna. Enligt honom finns Lappgatan med på listan bland 50 trafikobjekt som ska åtgärdas.
- Man hinner inte göra allt på en gång och vi ska lyfta en ny prioriteringsordning för politikerna till hösten. En olycka innebär med automatik att man prioriterar om, säger han.
Han lovar också snabba provisoriska åtgärder.
- Min tanke är att man ska göra en tillfällig avstängning av gatan på försök. Jag ska återkomma om en vecka med ett svar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om