Bilder inför stadsomvandlingen blir bok

Under fyra månader har journalisten Kjell Törmä dokumenterat Kiruna i bild inför stadsomvandlingen.Projektet har inte kommit halvvägs, men redan nu visas några av bilderna upp.

Ett annat fruset ögonblick från projektet. Ett nytt ställverk byggs på Kiirunavaara och maskinentreprenören Hasse Karlsson från Dokkas hjälper Vattenfalls personal att dra nya kraftledningar.FOTO: KJELL TÖRMÄ

Ett annat fruset ögonblick från projektet. Ett nytt ställverk byggs på Kiirunavaara och maskinentreprenören Hasse Karlsson från Dokkas hjälper Vattenfalls personal att dra nya kraftledningar.FOTO: KJELL TÖRMÄ

Foto: Kjell Törmä

KIRUNA2009-11-18 06:00
Dokumentationsprojektet "Ögonblick i Kiruna 2009-2010" är ett samarbete mellan Kiruna kommun och LKAB och uppdraget att utföra det har gått till frilansjournalisten Kjell Törmä som också är chefredaktör för Kirunatidningen.
Målet är att i bild dokumentera Kirunaborna och staden, så som den ser ut i dag, innan stadsomvandlingen kommit igång på allvar.
I utställningen "24 Ögonblick i Kiruna" som visas i Folkets hus lyfter han fram en liten bråkdel av de 600 bilder som han hittills har tagit.
Nu står det också klart att projektet så småningom kommer att leda fram till en bok.
- Jag har länge haft tanken att göra en bildbok om Kiruna i fest och vardag. Om jag någon gång ska genomföra det så är det nu, säger han.
Projektet pågår till juli nästa år och han tänker sig att utgivningen av boken ska ske mot slutet av nästa år. Då hinner han få med bilder från nästa höst då han inte längre avlönas av Kiruna kommun och LKAB.
- Jag kommer inte att sluta fotografera nu när jag har insett hur roligt och viktigt det är. Jag lägger redan ned mycket mer tid än vad som vore nödvändigt för projektet.
Stora raset
Ett extra fokus ska ligga på de områden som kommer att beröras först i stadsomvandlingen. Kjell Törmä har märkt att det är mycket som förändras redan nu.
Det visar inte minst en bild tagen från LKAB-skrapan mot det som tämligen nyligt var infarten mot LKAB.
- Där man i dag ser det stora raset i dagbrottets förlängning kunde man köra bil och cykla för mindre än fyra år sedan. Det är så nyligt att man minns vad man gjorde enskilda dagar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om