Bilburen man vid skola försökte locka barn med godis

En man försökte locka in ett par pojkar i sin bil utanför Bolagsskolan genom att bjuda på godis. Nu varnar skolan de minsta barnens föräldrar.

Foto:

KIRUNA2008-12-02 06:00
Det var fredagen den 21 november som en man uppehöll sig utanför skolan med sin bil. Mannen tog kontakt med två pojkar, 5 respektive 7 år, som stod och väntade på att bli hämtade av sin mamma från Bolagsskolans fritids och förskola.
Vägrade hoppa in
Enligt pojkarna försökte mannen locka in dem i bilen genom att bjuda på godis. Pojkarna vägrade dock att hoppa in i bilen och mannen avlägsnade sig då från platsen. Efteråt berättade barnen för sina föräldrar om det som hänt. Föräldrarna tog kontakt med personalen.
Rektor Riitta Kotavuopio Olsson ser allvarligt på händelsen. Skolan har skickat ut en skrivelse till de föräldrar som har barn i sexårsverksamheten samt årskurs 1 och 2. Där ges information om det som skett.
- Det känns viktigt att föräldrarna vet om det här, sen får de själva bedöma hur de ska göra. Det är önskvärt att föräldrarna kommer in och hämtar sina barn från fritids den närmaste tiden när det är mörkt ute, säger hon.
Rastvakter
Skolan har sina egna rutiner. Personal har uppmanats vara uppmärksamma på vilka som rör sig runt skolan. Rastvakter ska också finnas tillgängliga utomhus.
- Det har vi alltid, barnen är inte ensamma på rasterna, säger Riitta Kotavuopio Olsson.
Sofia Dantoft Karlsson hör till de föräldrar som fått skrivelsen i sin hand. Hon är inte särskilt orolig eftersom hon alltid följer sin flicka till och från skolan.
- Det känns lugnt. Men jag tycker det är bra att skolan går ut med informationen, säger hon.
Händelsen har gett föräldrarna ytterligare ett skäl att hålla ett extra öga på sina barn.
- Klart man blir orolig. Man vill ju inte släppa ut dem ensamma. Ska de till en kompis vill man helst följa med dem dit och sen hämta dem, i alla fall när det är mörkt, säger en pappa som hämtade sitt barn på fritids i går.
Enligt uppgifter som skolans personal fått, har en förälder gjort en polisanmälan. Men enligt polisens utredningschef har ingen sådan kommit in.
Fakta

Antal anmälda brott, 2007 i Norrbottens län:
Ofredande mot person under 18 år: 96
Sexuellt tvång, utnyttjande mm mot person under 15 år: 28
Sexuellt ofredande mot person under 15 år: 48
Källa: Brottsförebyggande rådet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om