På tisdag bedömde SLAO - Svenska liftanläggningars organisation - lavinrisken i Riksgränsen som en fyra på den femgradiga lavinskalan, vilket innebär att mänskligt utlösta eller spontana laviner är troliga.
Samtidigt tvingades de pistansvariga att hålla både nedre och övre Stolbanan stängda hela dagen.
- Det beror på den hårda vinden och snödrevet på toppen, säger Elin Jönsson, driftledare i Riksgränsen.
20 sekundmeter
Några exakta gränser för vindstyrkan finns inte men under tisdagen uppmättes upp till 20 sekundmeter i vindbyarna, vilket äventyrar liftsäkerheten.
- Vi vill att vajrarna ska ligga säkert på plats och inte klättra av hjulen. Den risken kan uppstå redan vid 14 sekundmeter. Sen vill vi inte ha folk uppe på fjället i dålig sikt, säger Elin Jönsson.
Det är ovanligt att lavinrisken bedöms så hög som en fyra i Riksgränsen. Driftledare Elin Jönsson anser att lavinfaran generellt blir större i år jämfört med de senaste säsongerna.
- Det kalla vädret i januari och alla rimfrostlager gör att snön släpper lättare. Vi har redan sett spontana laviner i området.
Respekterar skidåkarna avspärrningar och skyltningar om lavinfaran?
- Inte alla. Många är duktiga på att åka skidor och vet hur man undviker att utlösa laviner men de tänker inte på att oerfarna "småkids" följer efter i skidspåren utanför avspärrningarna. Man måste åka med eftertanke, ha rätt utrustning och kunskap.
Vad händer om man struntar i avspärrningarna?
- Då har vi rätt att ogiltigförklara säsongskortet. Men det är drastiskt att behöva göra så.
"Kan inte lova"
Enligt SMHI:s prognoser avtar vindarna något på onsdag, men sen blir det mer blåst och snö på torsdagen.
- Jag hoppas att liftarna kan ha öppet i morgon onsdag men jag kan inte lova något.
Kommer ni behöva spränga laviner i anslutning till pisterna?
- Eventuellt. Men för att göra det måste vi se något. Och spränger man för tidigt, riskerar all snö att hamna längst ner. Det vill vi inte heller, säger Elin Jönsson, driftledare i Riksgränsen.