Besöksrekord i Kirunafjällen
Allt fler söker sig till Kirunafjällens turistanläggningar.Vid Kebnekaise fjällstation har man haft alla tiders besöksrekord i sommar.- Vi har ökat med drygt 1 000 personer jämfört med i fjol som också var ett rekordår, säger platschefen Hans Norén.
Kebnekaise fjällstation har aldrig haft så många besökare som i sommar. Många har fått sova på golvet när sängarna inte har räckt till alla. Beläggningen under augusti månad var 110 procent. FOTO: GÖRAN STRÖM
Foto: Göran Ström
Sov på golvet
Så många procent finns ju inte, som Astrid Lindgrens marginalskattekritiska figur Pomperipossa utbrast en gång i tiden.
Men jo, på Kebnekaise fjällstation är det möjligt, nämligen genom att bädda åt folk på golvet när det är fullbelagt. Det är i alla fall bättre än att sova under bar himmel om man inte har tält med sig.
- Det är svårt att ta hand om folk på ett bra sätt när det kommer så många på en gång. Men vi kan inte gärna neka folk att bo hos oss efter 19 kilometers vandring, säger Hans Norén.
Sydtoppen har växt
Vad är då förklaringen till massvandringen till Kebnekaise i sommar?
En skulle kunna vara att Kebnekaises sydtopp har hamnat i fokus under den senaste tidens debatt om den globala uppvärmningen.
Det gäller att hinna bestiga den innan glaciären har smält ned tillräckligt mycket för att nordtoppen ska räknas som Sveriges högsta berg.
Det är förhoppningsvis bra många år kvar till dess och i år har sydtoppen faktskt vuxit med en meter.
Fler friskusar
En annan förklaring skulle kunna vara en allmän friskvårdstrend. Hans Norén har sett att enskilda är ute och rör på sig i större utsträckning samtidigt som företag kör långa kampanjer och ofta avslutar med en resa till Kebnekaise.
Hur ser den typiske gästen ut?
- Vi har verkligen alla kategorier, det är det som är så häftigt med Kebne. Gäster med invandrarbakgrund har ökat och det är roligt. Det har också blivit vanligare med tjejgäng, säger Hans Norén.
Platschefen är naturligtvis glad över rekordsommaren, men det finns baksidor också.
- Dt blir inte så jättebra produkt om man kommer hit för att söka den sista vildmarken, och så är det fullt ös, säger han.
Slarvpellar
En annan baksida är nedskräpningen. Var och en som har gjort vandringen mot toppen (uppskattningsvis 5 000 personer i sommar) har kunnat se effekterna av slarvpellarna som inte tar skräpet med sig hem.
- Vi har blivit allt mer urbana och är vana att folk plockar upp efter oss. Det blir en utmaning för oss att försöka ändra beteendet hos våra gäster, säger Hans Norén.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!