Besök på nya stadshuset

Stommen är rest, arkivet är gjutet. NSD har besökt bygget av nya stadshuset.

ARMERING. Arbetet pågår överallt, samtidigt. Här färdigställs väggarna till det nya stadsarkivet.

ARMERING. Arbetet pågår överallt, samtidigt. Här färdigställs väggarna till det nya stadsarkivet.

Foto: Hanna Dahlström

Kiruna2016-04-07 22:44

I dagsläget pågår arbetet med att få klart de fyra trapphusen som också är den bärande stommen i huset. När det är färdigt då ska stålringarna som ska bilda golv och tak monteras upp.

Bygget är cirka en till tre veckor försenat, men på det stora hela så är det inget problem enligt Johan Mäkitaavola, projektledare för LKAB.

– Vi kom igång lite sent och så har det varit en jobbig byggvinter. Kallt och blåsigt och hård vind gör att vi då inte kan använda lyftkranarna, säger han och fortsätter:

– Alla underskattade nog komplexiteten i det här projektet, vi bygger dels upp en stomme. När vi sedan är klar med den då bygger vi uppifrån och ner, inte riktigt så som man bygger vanliga hus.

Det är också några för byggbranschen kanske ovanliga lösningar. Till exempel så kommer ventilationen att få friskluft genom fundamentet för stadshusklockan.

– Det är en sak att rita byggnader på papper, men en annan att bygga. Vi kanske inser att vissa saker saknas, eller att något inte går att utföra på ett visst sätt, då får vi anpassa oss och lösa situationen, säger Mats Funck, ombud för PEAB som bygger det nya stadshuset.

Både mats och Johan framhåller att det är ett unikt projekt:

– Det är ju inte varje dag man bygger ett stadshus och inte heller hus i den här formen, där allt i princip måste vara runt, säger Johan Mäkitaavola.

Mats Funck fyller i:

– Det finns en stolthet bland de som jobbar med det här, att få lägga händerna på det första huset i nya Kiruna centrum.

Just nu arbetarna byggarbetarna så kallat sju, sju med sju dagars jobb och sju dagars vila. Arbetet pågår från 06 på morgonen till 18 på kvällen enligt Funck.

Bygget har hittills varit förskonat från större tillbud enligt Emil Lahtinen och Johan Mäkitaavola, Trots att det är en stor byggarbetsplats med många aktiva samtidigt.

För Emil Lahtinen så är nya stadshuset en väldigt lärorik byggplats.

– Allt är ju runt, så det blir mycket att man får tänka till ett par extra gånger. Men det är stort att få vara här och bygga, säger han.

Har det blivit några missar hittills?

– Missar blir det allt som oftast vid byggen, vi fick ett litet problem med ett rör till en av duscharna i källaren. Men det är inget allvarligt utan sådant som PEAB snabbt rättar till, säger Mäkitaavola.

När kommer man börja se formen på stadshuset?

– Till hösten så ska man kunna se grundformen när man åker förbi, säger Mats Funck.

Så här blir det:

Byggtid: hösten 2015 till sommaren 2018

Total storlek: 13 434 kvadratmeter

Antal kontor: 170

Kostnad: 560 miljoner, varav kommunen går in med 65 miljoner kronor

Byggnadshöjd: 34 meter

Det här ska bland annat flyttas med från det gamla:

Huvudentréns handtag

Klocktornet

LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om