Beslutet - en kalldusch

Kiruna kommun erbjuder inte längre färdtjänst i annan kommun. Det drabbar Göte Hansson som har sin sommarstuga utanför Junosuando. Förut har han kunnat åka färdtjänst från stugan till byn för att duscha.

Kirunabon Göte Hansson, 84 år, har inte längre möjlighet att åka färdtjänst i annan kommun. FOTO: Alexander Linder

Kirunabon Göte Hansson, 84 år, har inte längre möjlighet att åka färdtjänst i annan kommun. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-05-22 06:00
Göte Hansson, snart 85 år, bor i Kiruna tillsammans med sin fru Märta, 81 år. Varje sommar sedan många år tillbaka vistas de i sin stuga i Kenttä, ett par kilometer utanför Junosuando i Pajala kommun. Sommarstugan saknar dock dusch, vilket innebär att Göte Hansson inte kan tvätta sig.
- Han kan inte stå längre och bastun är inte handikappanpassad, säger dottern Kerstin.
Därför har Göte Hansson de senaste somrarna fått åka färdtjänst in till Junosuando för att duscha i hemtjänstens lokaler en gång i veckan, något som har fungerat bra. Fram till nu.
Stora besparingar
Socialnämnden i Kiruna har i slutet av april beslutat att dra in på färdtjänst i annan kommun.
- Både jag och Göte blev så besvikna. Det var verkligen en kalldusch, säger Märta Hansson.
Nämndens ordförande, Kenneth Nilsson (S), förklarar beslutet:
- Det är en del av de stora besparingar vi gör. Vi ska ha en budget i balans och prognosen pekar just nu på minus sju miljoner kronor för innevarande år. Vi jobbar stenhårt för att öka intäkterna och minska kostnaderna, säger han.
Kenneth Nilsson håller med om att servicen försämras när färdtjänst i annan kommun dras in. Att kommuner inte betalar för färdtjänst i annan kommun är dock inget ovanligt, enligt honom.
- Där har vi varit oerhört generösa. Vi har haft kvar det ganska länge.
Längtar till stugan
Färdtjänsten i sin helhet påverkas också. Bland annat höjs färdtjänsttaxorna i Kiruna och nämnden hoppas spara in cirka en miljon kronor på ett halvår, från och med 1 juli 2009. Ärendet taxor och avgifter ska också upp till beslut i kommunfullmäktige i början av juni.
Göte Hansson har dock kvar sin riksfärdtjänst, vilket innebär att han kan resa till sin stuga från Kiruna, en sträcka på cirka 13 mil. Dottern Kerstin kalkylerar med att det skulle kosta kommunen betydligt mer om hennes pappa i stället åkte med riksfärdtjänst till Kiruna för att duscha. Fast det är inte helt säkert att det skulle vara möjligt.
Göte och Märta Hansson är nu osäkra på hur länge de kan stanna i stugan i sommar. Planen var att stanna där hela juli, men i värsta fall blir det bara två veckor. Göte Hansson trivs i stugan där han har nära till naturen.
- Det är det man längtar efter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om