Beslut om investering till superbadhuset föll bort

Kommunen har redan betalat ut 130 miljoner kronor i investeringar för det nya badhuset, utan något politiskt beslut. "Ett investeringsbeslut borde ha tagits tidigare", konstaterar Mats Dahlberg, Kirunabostäder.

Så kommer Kirunas nya, lyxiga badhus att se ut.

Så kommer Kirunas nya, lyxiga badhus att se ut.

Foto: We Group

Kiruna2020-06-28 15:00

Det nya badhuset har redan kostat 130 miljoner kronor. I summan ingår konsultkostnader och utförda arbeten som pålning och bottenplatta. Under ett extrainsatt fullmäktigemöte förra veckan väcktes frågan om vem som godkänt kostnaderna utan något politiskt beslut

Mats Dahlberg, vd för Kirunabostäder och ordförande för styrgruppen för nytt badhus, har besked. I november 2017 tog kommunen ett inköpsbeslut om 62 750 000 kronor. 
– Vi skulle upphandla en generalkonsult, en konsultgrupp bestående av både arkitekter och projektörer där man både ritar och projekterar en byggnad. 
PEAB upphandlades för pålning och gjutning av bottenplatta till en summa av 52 357 500 kronor under sommaren 2019.   
Resten av summan upp till 130 miljoner har enligt Mats Dahlberg gått till beredning av marken till badhuset. 

Men det saknas ett politiskt beslut i fullmäktige, nämligen ett formellt investeringsbeslut. 
Den första upphandlingen som gjordes 2017 faller inom kommunchefens delegation enligt Dahlberg.
– Den har nog gått rätt till, men hela summan hade inte kommunchefen delegation på, utan jag tror att det var en årlig summa. Men det kan ha gått rätt till ändå för pengarna har inte gått åt under det första året. Men jag är lite osäker för jag slutade som biträdande kommunchef sista februari 2018. 

Enligt Dahlberg så är det vanligt inom kommunen att man upparbetar några miljoner för byggprojekt innan upphandlingen. 
– Men det här är en utförandeentreprenad, och då upparbetar man mycket mer pengar innan man kan göra själva upphandlingen av bygget och därför upphandlades konsultgruppen för detta. 
För att det skulle ha gått helt rätt till så borde ett investeringsbeslut på en preliminär summa ha tagits i fullmäktige, sedan kunde mer pengar ha äskats utifrån det. 
– Hade jag varit kvar på kommunen så hade det förmodligen varit jag som fått uppdraget att äska om investeringsmedel, när jag slutade så är det någonstans i överlämningen som det inte har klickat.  

I augusti ska Mats Dahlberg och kommundirektören Lennart Andersson ha ett möte. 
– Då ska vi gå igenom allting, det är en lärdom för framtiden, vi får se om vi behöver ändra rutinerna och om det behövs så får politiken ta ett beslut hur vi ska göra. Det är viktigt att politiken är enig om spelreglerna, sedan jobbar vi efter dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!