Beslut om åtal mot miljönämnd dröjer

I början på nästa vecka beslutar åklagarkammaren i Luleå om man ska gå vidare med åtalsanmälan mot miljö- och byggnämnden i Kiruna.På gårdagens extrainsatta möte informerades alla de nio polisanmälda ledamöterna om situationen.

Åsa Hirvelä, miljö-och byggnämndens ordförande FOTO: Hans Sternlund

Åsa Hirvelä, miljö-och byggnämndens ordförande FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-03-23 06:00
Den åtalsanmälan som chefen för Riksenheten för miljömål, Ingvar Wennersten, lämnade in i början på veckan ligger nu på bordet vid åklagarkammaren i Luleå.
Där har man inte beslutat i fall man ska gå vidare med ärendet och inleda en förundersökning eller inte.
- Återkom i början på nästa vecka, säg tisdag, då kan det ha tagits ett beslut, säger vice chefsåklagare Thomas Ennefors.
Ett ärende på mötet
Åtalsanmälan hade ännu i går inte
delgetts ledamöterna i miljö- och byggnämnden. Ordförande Åsa Hirvelä (S) hade därför inte så många kommentarer att ge efter det extrainsatta mötet där anmälan var det enda ärendet på dagordningen.
Uppenbarligen fanns det saker att diskutera bakom stängda dörrar. Mötet tog över en timme att genomföra.
- Det vi har gjort är att informera ledamöterna om situationen och beslutat att lägga informationen till handlingarna. Jag har inte så mycket mer att säga, säger Åsa Hirvelä.
Hur har det här landat bland ledamöterna?
- Alla tar det med lugn.
Ser fortfarande inget fel
Nämndens vice ordförande Magnus Stålnacke kan fortfarande inte se att man skulle ha gjort något fel.
- De var en enig nämnd som tog beslutet att inte rapportera vidare ärendet. Men utredningen får väl visa om vi har brustit i tillsynen, säger han.
Nämnden är anmäld för att ha underlåtit att anmäla Tekniska verken som under en period 2008 ska ha släppt ut för stora mängder kolmonoxid och kvävedioxid vid värmeverkets flispanna.
Enligt Ingvar Wennersten är det tjänstefel av en kommunal nämnd att inte anmäla ett känt miljöbrott.
Till Nordnytt sade Wennersten tidigare i veckan:
- Det finns flera kända fall där man dömts för tjänstefel för precis sådana här brott. Och det är synd att den kunskapen inte har spritt sig.
Hör till ovanligheterna
Det hör till ovanligheterna att en hel politisk nämnd blir åtalad. Men det är ännu ovanligare är det att en utredning inriktar sig enbart på ordföranden för nämnden.
- Jag minns att vi hade synpunkter på det. Ordföranden har ingen egen beslutanderätt. Det är trots allt ett kollektivt beslut som en nämnd tar, säger Per Henningsson, förbundsjurist vid Sveriges kommuner och landsting.
Tror du att politiker i allmänhet är medvetna om att de har ett personligt ansvar i sina nämnder?
- Kanske inte när man blir vald, men det ska komma fram vid den introduktion som man får när man inträder. Fast den fulla vidden vad man kan råka ut för kanske inte är så utbredd, säger Per Henningsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om