Kiruna kommun backar och godtar regionens krav

Kiruna kommun backar nu ifrån den tomt som man har drivit som enda alternativ till nytt sjukhus. Det står klart efter att kommunstyrelsen fattat beslut om att ge regionen positivt planbesked för TGA-tomten. "Det är tråkigt, men vad ska vi göra?", sa Mats Taaveniku, kommunalråd en stund efter att beslutet fattats.

Kiruna kommun ger regionen planbesked för TGA-tomten.

Kiruna kommun ger regionen planbesked för TGA-tomten.

Foto: Montage

Kiruna2024-04-08 19:45

Frågan behandlades bakom stängda dörrar som myndighetsärende och sent på måndagen gav kommunalrådet, Mats Taaveniku, (S), besked om vad kommunstyrelsen beslutat. Dessförinnan hade regiontopparna informerats om kommunens beslut.

– Regionen har varit otroligt tydliga med oss när vi träffade dem på kommunstyrelsens arbetsutskott att de vill inte bygga ett sjukhus på den tomt som vi velat ha, nämligen alternativ 2 B, eller Södra leden vid Nikkaluoktakorsningen. Vi vill inte vara bromsklossar. VI har pekat ut ytterligare tre områden och inget av dem passar. Då återstår bara ett alternativ just nu, nämligen TGA-området, säger Taaveniku. 

Kiruna kommun backar alltså från ett politiskt beslut som togs i kommunfullmäktige 2022 och där sedan förvaltningen jobbat vidare med alternativ 2B eller tomten vid NIkkaluoktakorsningen.

– Det är jag helt medveten om och det är det som är det tråkiga i kråksången. Men vad ska vi göra när regionen inte vill bygga något sjukhus på den tomten? Då har inte vi några val egentligen. Det har också framkommit en hel del saker rörande MSB:s riktlinjer utifrån hur nya samhällsbyggnationer ska göras utifrån det nya omvärldsläget, utökade försvarsinsatser och sådant. Man ska inte bygga nya sjukhus som ligger i närheten av annan infrastruktur, som flygplatser och resecentrum, säger Taaveniku. 

Hur river ni upp tidigare kommunfullmäktigebeslut?

– Det ligger med i vårt beslut från idag att man ska fortfarande planera för alternativ 2B. Resecentrum ligger ju kvar fortfarande där enligt planen. Men det är ett tufft arbete och Trafikverket kommer att bli inblandade. Vi får se vart det här bär hän, men det är ett beslut som inte är skrivet i sten utan det handlar ju om vad vidare detaljplanearbete och markundersökningar kommer att leda till. 

Enligt Taaveniku var kommunstyrelsen inte helt enig. Två ledamöter yrkade på avslag. 

– Det är klart att det här ställer saker och ting i en annan ordning än om vi hade kunnat fortsätta med alternativet som vi jobbat för. När det gäller stadsplaneringen, stadsflytten. Men nu har tillmötesgått regionen och nu är det upp till regionen så de kan komma igång med sjukhusbygget så fort som möjligt, säger Taaveniku. 

I december ifjol kom regionen in med en begäran om planbesked för uppförande av nytt sjukhus, personalbostäder och helikopterlandningsplats inom TGA-området. Man har också tagit höjd för framtida utvecklingsområde. Regionen uppskattar sjukhusbyggnaden till drygt 40 000 kvadratmeter ovan mark fördelat på fem våningar i de främre delarna och tre våningar i de bakre delarna. Källarplan och andra ytor under mark har inte räknats in i bruttoarean. 

Planbesked vad är det?

Kommunen är skyldig att besluta om planbesked senast inom fyra månader från den dag då en komplett begäran kommit in. Kommunen och den som gjort begäran kan dock komma överens om en annan tid, både kortare och längre.

Ett planbesked är ett kommunalt beslut som inte är bindande och inte kan överklagas. Beslutet ska inte heller uppfattas som ett slutgiltigt ställningstagande från kommunens sida.

Källa: Boverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!