Förra veckan skrev vi om en tysk granat från andra världskriget som en fjällvandrare hittade i Riksgränsen. Den låg en kilometer från skidområdet och enligt Försvarsmakten som sprängde granaten på plats så var den fortfarande skarp efter alla år.
Bert Bodin blev mycket överraskad när han läste om granaten i tidningen.
– Jag hittade samma granat 2007. Av en slump när jag var och vandrade i området. Det är en svacka, eller en ravin, mellan Riksgränsen och Nordalsfjället där det rinner en bäck ner mot Katterjåkk. Där på strandkanten låg den ju, mellan stenarna, säger han.
Vad tänkte du när du hittade granaten?
– Jag vågade nästan inte närma mig. Utan jag tog en bild och kontaktade polisen. De hörde av sig när de satt i helikoptern och jag skulle försöka dirigera dem rätt. Men enligt uppgift så hittade de ingenting då. De ringde även när de var nere på marken, men de kom inte rätt. De undrade om jag inte hade märkt ut den på något sätt, men det finns inte några buskar eller träd i närheten, så det är inte så lätt.
Bert Bodin kände genast igen granaten när han såg bilder på den i tidningen.
– Det är ju samma bild som jag har, fast min bild är vänd åt andra hållet, så nog är det samma. Jag tycker att det är märkligt att inte någon annan har upptäckt den. I och för sig, sommartid så kanske det inte är så mycket människor som traskar omkring just där. Det är en fin liten dalgång och man kan lätt ta sig upp på Riksgränsenfjället den vägen, som en lite annorlunda utflykt eller vad man ska säga.
Bert Bodin bodde i Kiruna i många år och tillbringade många somrar i Katterjokk, han känner till området väl.
– Det är ju där dom åker extremskidåkarna som störstar sig ner för klipporna där i ett evenemang varje år. Då sitter det ju folk i den där sluttningen. Helt ofarligt tyckte jag inte att det var.
Bert Bodin hade ingen aning om att det skulle dröja 14 år innan en annan fjällvandrare såg samma granat och kontaktade polisen. Polisen tog hjälp av Försvarsmakten och EOD, Explosive Ordnance Disposal, en grupp inom försvaret som utför ammunitionsröjning, för att hitta och spränga granaten.
Bert Bodin har inte tänkt så mycket på granaten efteråt.
– Polisen hörde aldrig av sig mer efter det där så jag tänkte att endera är det löst eller så struntar de i det.