Beredskap – polisens lösning på personalkrisen

Endast en polispatrull i tjänst och en patrull i beredskap på nätterna i Kiruna, Gällivare och Jokkmokks kommuner. Så ser verkligheten ut i lokalpolisområdet Norra Lappland i sommar.

I Kiruna,Gällivare och Jokkmokk kommuner löser polisen bemanningen i sommar genom att använda beredskap. "Det är helt befängt att lösa utryckningsverksamhet med beredskapslösning", säger Joakim Moritz, Polisförbundet.

I Kiruna,Gällivare och Jokkmokk kommuner löser polisen bemanningen i sommar genom att använda beredskap. "Det är helt befängt att lösa utryckningsverksamhet med beredskapslösning", säger Joakim Moritz, Polisförbundet.

Foto: Petra Isaksson

Kiruna2019-07-25 06:00

Personalbristen inom polisen sätter press på bemanningen i länet även denna sommar. Sämst ser läget ut i lokalpolisområdet norra Lappland som innefattar Kiruna, Gällivare och Jokkmokks kommuner. Här har polisledningen infört beredskap på nätterna. Det innebär att det endast finns en patrull, med två poliser, i tjänst i tre kommuner. En patrull har beredskap i hemmet med en inställelsetid till stationen på en timme.

Beslutet om att införa beredskap får kritik från Polisförbundet.

– Läget ser så dåligt ut att vi måste gå ner på en patrullbil på hela den ytan, det är mindre bra kan man väl säga. Det innebär dels att poliserna i patrullen blir väldigt utsatta för att det inte finns stöttning, om stöttningen har långt att åka från början så förlängs det med minst en timme nu. Och tittar man på allmänheten så får de också vänta längre, så är det ju, säger Joakim Moritz, presskontakt för Polisförbundet region Nord.

Joakim Moritz har förståelse för att beredskap måste användas för vissa specialfunktioner som till exempel tekniker som behövs vid grova brott och behöver infinna sig på en brottsplats snabbt.

– Där kan man ha en förståelse, men jag har absolut ingen förståelse för att man i en radiobil ska lösa det här, det är helt befängt skulle jag vilja säga, att lösa utryckningsverksamhet med beredskapslösning. Det är ett desperat drag från arbetsgivaren för att försöka påskina att det är bra.

Peter Burman, ställföreträdande regionalt huvudskyddsombud i Nord, har erfarenheter från Västerbotten där polisen provat metoden tidigare.

– Från skyddsorganisationens perspektiv så är beredskap förödande. Medarbetarna utsätts för en otrolig arbetsbelastning, jättelånga körsträckor och de är inte tillräckligt utvilade när de sätter sig och ska jobba, säger Peter Burman.

Eftersom beredskapen ligger utanför den normala arbetstiden finns risk för hög övertid, något som skedde i Västerbotten.

– När man såg övertidssiffrorna utslaget på hela året så låg de på oerhörda övertidsuttag.

Det gick så långt att det krävdes fackliga förhandlingar om att tillåta övertiden som ofta närmade sig 200 timmar i månaden.

För att lösa problemet måste polisen öka grundbemanningen enligt Peter Burman.

– Min uppfattning är att vi inte ska ha beredskap, medarbetarna jobbar sig själva till döds.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om