I februari tog socialnämnden beslutet att minska bemanningskvoten från 0,97 som det uppgår till idag, men beslutet till 0,85 på personal inom särskilda boenden och hemtjänst (hemstöd) från och med i maj.
– Hur tidigare nämnd har agerat kan jag inte svara på, men med dagens bemanning följer man inte de politiska beslut som finns, säger nämndens ordförande Agneta Björnström (C).
Enligt Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, säger att det i praktiken rör sig om 40 tjänster.
– Personalen har informerats om att det ska verkställas och beslutet grundar sig på förutsättningar från 2007. Det konstateras i ett nytt underlaget att vårdtyngden anses högre 2020, och därför har man idag en högre bemanning, säger Olsson.
Hon är orolig för vilka konsekvenser beslutet kommer att få.
– Det kan bli personalbrist, med tanke på att personal ska stanna hemma vid minsta förkylningssymtom. Personalen de är oroliga för att inte räcka till, orolig för både liv, hälsa och för att sprida smitta. De har en tuff situation just nu, säger Olsson.
Hon ifrågasätter att kommunen trots coronakrisen har beslutat att verkställa beslutet.
– Är det kanske så här man löser personalbristen? Sparkar personal för att sedan ta in dem vid behov igen? Är detta det sätt Kiruna kommun kommer att belöna personalen för alla umbäranden under coronakrisen? Att de när allt är över inte har jobbet kvar? säger Olsson.
Socialchefen Håkan Dahlqvist känner inte igen att det ska röra sig om 40 tjänster, och menar att ingen fast personal kommer att sägas upp. De som drabbas är vikarier.
– Det rör sig om visstidsanställningar som återbesätts av ordinarie personal. Vissa tjänster kommer att fortsätta vara vakanta och tillsätts inte. Ingen ska däremot jobba mer än ordinarie arbetstid, säger Dahlqvist.
Att det ska röra sig om en personalminskning dementerar han också.
– Det vi ser i skenet av corona är att vi kraftfullt utökar vår personal med anledning av att det kan bli stora sjuksrivningar, säger Dahlqvist.
Mats Niemi (S), ledamot i socialnämnden säger att det var en oenig nämnd i frågan. Han vill att beslutet ska skjutas på tiden med anledning av pågående coronakris.
– Kommunledningen röstade för att ändra den nuvarande bemanningen, medan oppositionen var emot. Man har andra viktigare saker att fokusera på nu, säger Niemi.