Bekymmer för samebyar - påkörda renar stjäls

Samebyar har problem med att påkörda renar avlägsnas innan renen hunnit bli identifierad av ägaren.- Det är stöld, säger Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma.

Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma. FOTO: Alexander Linder

Per-Anders Nutti, ordförande i Saarivuoma. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-03-04 06:00
På söndagen fick Saarivuoma sameby besked från polisen om att en ren blivit påkörd på vägen mellan Silkkimuotka och Vittangi. Men renkroppen var försvunnen när renskötare samma dag anlände till platsen för att kontrollera renmärket. Det var inte första gången det hänt i vinter.
Ingen anmälan
- Ingen har rätt att ta med renkroppen. Det är stöld. De måste i så fall prata med renägaren först om de vill använda den till åtel eller annat. Nu vet vi ju inte vems renen är och det gör att ägaren blir utan ersättning för den, säger Per-Anders Nutti.
Det finns fler samebyar med liknande problem. För närmare tre veckor sedan blev fem renar påkörda av ett tåg söder om Kiruna vid Kalixfors i Laevas sameby. Lokföraren har då skyldighet att göra en anmälan.
Enligt Ola Nilsson, informatör vid Banverket, fick Banverkets driftledningscentral aldrig in någon anmälan från lokföraren. Det ledde i sin tur till att samebyn aldrig kunde få något meddelande från Banverket som brukligt är. Laevas har reagerat starkt på detta och gjort en polisanmälan.
- Renar kan bli liggande med svåra skador och måste då hittas för att avlivas. Det är en djurskyddsfråga, säger Hans-Göran Partapuoli, renägare i Laevas.
Två renar stulna
Vanligtvis åker Banverkets personal ut för att ta reda på kadavren och skära bort öronen som skickas till berörd sameby.
Då Banverket inte visste om kollisionen, blev det i stället Hans-Göran Partapuoli som upptäckte att det låg fem döda renar vid järnvägsspåret. Han kunde identifiera renarna, eftersom han har tillstånd att vistas vid banvallen.
Nästa dag upptäckte han att två av renkropparna var försvunna från platsen. Det syntes skoterspår i snön.
- Nu får vi ersättning för fem renar, men hade jag inte varit där så hade vi blivit utan det, säger Hans-Göran Partapuoli.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om