Varken Agneta Björnström eller Maria Enback, medicinskt ansvarig sjuksköterska hos socialförvaltningen, vill tala om hur många boenden som har coronasmitta eller hur många personer som är smittade.
– Kiruna kommun är ganska liten, ur sekretessynpunkt så är det oviktigt på hur många boenden det finns smitta, säger Maria Enback.
– Anhöriga kontaktas precis som vanlig om deras nära blir sjuka, säger Agneta Björnström.
På alla boenden där smitta finns används kohortvård.
– Den personal som vårdar de som har smitta vårdar bara de med smitta, de vårdar inte de friska. Och så använder vi skyddsutrustning, isolering, basal hygien och den behandling som finns, säger Maria Enback.
De smittade personerna på boendena isoleras.
– De får hålla sig i sina lägenheter fram till de är symptomfria plus 48 timmar. Man uppmanar dem att vara inne i sin lägenhet.
Hur har smittan kommit in på boendena?
– Jag har faktiskt inte en aning, vi diskuterade med smittskyddsläkaren igår. Kiruna kommun var väldigt tidiga med att införa besöksförbud, säger Maria Enback.
– Det är jättesvårt att säga eftersom det är en pandemi, smittan är så spridd, säger Agneta Björnström.
Agneta Björnström och Maria Enback upplever att det finns en oro, både hos personal, anhöriga och allmänheten, över hur förvaltningen hanterar rutiner och tillgång till skyddsutrustning.
– Allting handlar ju om att vi faller tillbaka på basala hygienrutiner. Vi hanterar smitta hela tiden, inte pandemier, men vinterkräksjukan och influensa till exempel, säger Agneta Björnström.
Maria Enback förtydligar hur det går till om en brukare misstänks vara sjuk i covid-19.
– Vid förkylningssymptom så kontaktar baspersonal sjuksköterska. Sjuksköterskan kommer till brukaren och gör en bedömning, finns det minsta misstanke om covid-19 så ordinerar hon skyddsutrustning. Sedan kontaktar hon läkare som beslutar om det ska tas prov eller inte. Sedan utför sjuksköterskan de ordinationer som läkaren ger.
Det är viktigt att skilja på de olika åtgärderna menar Agneta Björnström.
– För att hindra smittspridning så jobbar vi med basala hygienrutiner. För att hindra smittspridning från personal till brukare så är det otroligt viktigt att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom. Om vi har misstänkt smitta hos brukare så handlar det om att skydda personalen från smitta.
Bekräftat: Coronasmitta på flera boenden
Det finns konstaterade fall av covid-19 på flera äldreboenden i Kiruna. "Vi har avdelningar med ganska spridd smitta", säger Agneta Björnström (C), socialnämndens ordförande.
Konstaterad covid-19 har upptäckts på flera äldreboenden i Kiruna.
Foto: Jeppe Gustafsson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!