Kiruna kommun är förvaltningsområde för minoritetsspråken samiska, finska och meänkieli. Det betyder att alla har rätt att använda sitt språk i kontakt med kommunen.
Kommunen måste också kunna erbjuda vård och omsorg på minoritetsspråken för den som vill och behöver det.
I Kiruna finns idag inte den möjligheten. Men nu har socialförvaltningen fått i uppdrag av kommunen att utreda intresset för ett minoritetsspråksboende.
- Vi har fått det här uppdraget för att utreda om vi ska öppna ett sådant boende i Kiruna och hur det skulle se ut, säger Ylva Eriksson.
Hämtar in åsikter
En enkät som riktar sig till alla Kirunas medborgare är en del i arbetet.
- Vi är ute och frågar folk vad de tycker. Nu har vi ute tre enkäter. En till personal, en till allmänheten och en till våra kunder på boenden och hemtjänsten. Den har vi ute i fyra veckor innan vi sammanfattar alla svar, säger Ylva Eriksson.
Enkäten ska hjälpa till att svara på om ett minoritetsboende är något som Kirunaborna önskar.
Socialförvaltningen har skapat en arbetsgruppgrupp som jobbar med frågan. De ska lämna in en rapport till socialnämnden innan årsskiftet så att de kan ta ett beslut angående ett minoritetsspråksboende.
Arbetsgruppen har startat projektet redan i början av året. De har tittat lite på andra hur kommuner har jobbat och lyckats och gjort studiebesök för att se hur det fungerar på andra ställen.
Språket viktigt för äldre
Ännu är det för tidigt att svara på frågan om ett minoritetsboende behövs i Kiruna.
- Hittills är det svårt att veta, men vi har många kunder som kommer från en minoritet. Det råkar vara så att det bor väldigt många från den samiska kulturen i ett av våra särskilda boenden och de verkar trivas väldigt bra där med att bo så nära varandra, säger Ylva Eriksson.
Hon menar att språket är väldigt viktigt för de äldre.
- Ofta är det så att när man blir äldre och börjar bli glömsk så kommer man ihåg sitt modersmål och det blir mer och mer viktigt att man får sin vård och omsorg på det språket, säger Ylva Eriksson.