Bastupanelen vittnar om Kirunaspelens storhetstid

Om väggar kunde tala hade Nisse Rovas bastupanel på Idrottsvägen i Kiruna haft mycket att berätta.Här satt världens skidelit och lögade sig efter säsongens sista stora tävling.Autograferna minner fortfarande om forna tiders Kirunaspel.

Panelen ljuger inte. Här finns signaturer av bland andra Hans Persson -78, Juha Mieto -77, Arto Koivisto -77, Matti Pitkänen -81 och Thomas Wassberg -81.

Panelen ljuger inte. Här finns signaturer av bland andra Hans Persson -78, Juha Mieto -77, Arto Koivisto -77, Matti Pitkänen -81 och Thomas Wassberg -81.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-09 06:00

På lördagen inleds den 97:e upplagan av Kirunaspelen på Matojärvi skidstadion. Det blir framför allt en manifestation av bredden på ungdomssidan inom norrbottnisk skidsport. Många norska åkare är också anmälda.

Någon Petter Northug eller Marit Björgen lär emellertid inte dyka upp i år heller.

Annat var det förr. Då missade inte världseliten säsongsavslutningen i Kiruna.

Nisse Rova jobbade som spårchef under 27 år och minns spelens glansdagar.

Tolv nationer på plats
Han fick bra kontakt med många av toppåkarna, inte minst de finska stjärnorna som han kunde prata med på deras eget språk.

- Det var synd att jag inte kunde fler språk, då hade jag lärt känna fler åkare. Jag tror att vi hade tolv nationer som mest på Kirunaspelen, säger han.

Nisse Rova bor en stenkast från stadion och har tävlingsspåren alldeles intill knuten.

Det var med andra ord enkelt för åkarna att smita in till Rovas när allt var klart och priserna var utdelade efter söndagens tremil.

Brå och Mogren
På bastupanelen har många lämnat sitt avtryck för eftervärlden i form av sina autografer. Vi tyder namn som Oddvar Brå, Jan Lindvall, Jan Ottosson, Benny Kohlberg, Arto Koivisto, Matti Pitkänen och Torgny Mogren.

Även två kvinnliga åkare har smugit sig in, Hilkka Rihivuori och Helena Takala.

- De hade hört talas om bastufesterna och frågade om inte de också fick komma, säger Nisse Rova.

Gjorde upp om OS-guldet
Två av 1970- och 80-talens allra största har bastat hos Rovas flera gånger. Det var här som Thomas Wassberg och Juha Mieto en gång för alla gjorde upp om guldmedaljen från OS i Lake Placid 1980.

Det då som Wassberg vann skidhistoriens knappaste seger när han besegrade Mieto med en hundradels sekund på 15-kilometersloppet.

Nisse Rova kom att få en avgörande roll när han satt inklämd mellan bjässarna utanför bastun.

De satt länge tysta när Wassberg plötsligt började pratade om hur de skulle ha det. Skulle de dela på guldet? Mieto frågade vad han pratade om och Nisse Rova översatte.

Åkte ned till Åsarna
Svaret från Mieto korthugget men kärnfullt. "Medaljerna redan är utdelade" - och därmed var saken slutdiskuterad.

- Det var rejäla killar båda två. Jag har varit och hälsat på dem båda två efteråt. Bland annat ringde Wassberg en gång och ville att jag skulle komma ned till Åsarna med min spårdragare, säger Nisse Rova.

Språdragaren är hans egen uppfinning. Den ser ut som en omvänd plog som samlar in snö från sidorna och packar ihop den under spåret.

Jobbade dag och natt
Han sålde 54 exemplar av den innan tillverkaren fick fullt upp med andra uppdrag. Men det är en annan historia.

Nisse Rova kommer säkert att gå och titta på Kirunaspelen även i år, men han saknar stjärnorna och tiden då spelen hade riktigt stor status.

- Det var mycket hårt jobb dag som natt i veckor innan tävlingarna. Men roligt hade vi. Det var också kul att höra av åkarna att de inte hade åkt på bättre spår under hela säsongen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om