Barnmorskorna har fullt upp trots att BB stängdes
I dag är det barnmorskedagen och den uppmärksammas också i Kiruna, trots att BB stängdes för flera år sedan.- Många frågar vad vi jobbar med. Alla vet inte att man till exempel kan beställa tid hos gynekologläkare, säger barnmorskan Åsa Määttä.
I dag är det barnmorskornas dag. Barnmorskor i Kiruna: Gunnel Sarri, Eva Raattamaa, Cecilia Granmyr Hammar, Ingegerd Millebrand, Åsa Määttä, Yvonne Stenberg och Ella Strandelin (saknas på bild, Ethel Strandgård).FOTO: Alexander Linder
Foto: Alexander Linder
- Vi har tappat ett ben, men vi har tre ben kvar att stå på, säger Yvonne Stenberg, kvinnosjukvårdens chef i Kiruna.
Annorlunda organisation
Alla Kirunabor är inte medvetna om hur verksamheten fungerar. Där finns barnmorske-, ungdoms- och gynekologmottagning. Verksamheterna tillhör slutenvården i Kiruna och står under samma organisation som förlossningsenheterna i Gällivare och Sunderbyn.
- Vi har en lite annan organisation och jobbar på ett annat sätt jämfört med övriga mödravårdscentraler i länet, säger barnmorskan Eva Raattamaa.
Mottagningarna är exempelvis samlade i samma korridor.
- Vi har möjlighet att konsultera med varandra och doktorer. Det är lätt att täcka upp för varandra om någon är sjuk. Det här sättet att jobba gynnar patienterna, säger Eva Raattamaa.
Arbetar i Gällivare
Barnmorskorna har mottagning där det till exempel erbjuds mödravård, hjälp med preventivmedel och gynekologiska hälsokontroller för kvinnor mellan 23 till 60 år. Det finns även möjlighet till BB-vård i hemmet.
Gynekologmottagningen har omkring 1 800 besök per år och ungdomsmottagningen är alltid öppen.
Ett par barnmorskor åker också ibland till Gällivare BB för att arbeta vid förlossningsenheten.
- Det är roligt att få fortsätta med den delen av jobbet och upprätthålla förlossningskompetensen, säger barnmorskan Åsa Määttä.
Mindre fetma i Kiruna
Det pågår också ett treårigt projekt där överviktiga gravida kvinnor erbjuds samtal om livsstil. Barnmorskorna har också gått en utbildning i motiverande samtal.
- Vi pratar med de gravida på ett helt annat sätt än tidigare. Vi vill att man ska äta vettigt under graviditeten. Man behöver inte ha någon speciell viktökning när man är gravid och fet, säger Åsa Määttä.
Det förs också samtal med föräldrarna om vikten av att barnen får bra och nyttig mat. Länets barnhälsovårdsenhet kom nyligen med en rapport som efter tre års mätningar visar övervikt och fetma hos fyråringar i Norrbotten.
Antalet barn med fetma har minskat sedan mätningen inleddes, men minskningen är inte statistiskt signifikant.
Fördelningen i de olika kommunerna varierar kraftigt. I ungefär hälften av kommunerna i länet är siffrorna för 2008 bättre än året före.
Kiruna och Piteå gjorde ett signifikativt bättre resultat, medan Luleå har signifikant sämre statistik för 2008 jämfört med 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!