Barn slog huvudet på spiken

Hammarslag och sågraspande hörs i skogen, byggnationer blir resta och kreativiteten flödar.Efter bara ett par dagar är resultaten väl synliga.Nu hoppas deltagarna på kojbyggarlägret att deras skapelser ska få står kvar ett tag.

Wilja Ågren Öhman kan konsten att hantera en hammare. Unga örnars kojbyggarläger i Tuolluvaara har hållits för 15:e året och fortsätter att locka många sommarlediga barn. FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Wilja Ågren Öhman kan konsten att hantera en hammare. Unga örnars kojbyggarläger i Tuolluvaara har hållits för 15:e året och fortsätter att locka många sommarlediga barn. FOTO: HANS STERNLUNDFOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-06-18 06:00

Det är Unga örnar som arrangerar kojbyggarläger för 15:e året i rad och som vanligt är det Majvor Johansson som ser till att allt fungerar.

Bland annat har hon sett till att både byggföretag och privatpersoner har skänkt virke som anländer i stora släpvagnslass till lägret vid Tuolluvaaragården.

- Bland annat har vi fått byggmaterial av en farbror här i Tuolla som tyckte att det var så skönt att vi gjorde något med barnen. Då blev det lugnt och skönt på bostadsområdet, säger Majvor Johansson.

Hållfasthetstest
Några som var snabba med sitt kojbygge var byggarbetslaget med bland andra Wilja Ågren Öhman samt Sara och Fia Falck.

- Vi hann klart med det mesta redan i går. Nu bygger vi på en uteplats här uppe på taket, säger Sara Falck.

När NSD:s i sina egna ögon lättviktige lägerreporter kliver uppför stegen för att ta en närmare titt utbrister Sara.

- Nej, nej. Det kanske inte håller för dig. Men vi ska göra det stadigare senare.

En bit bort bygger Albin Paganus, Erik Norgren, Pontus Hörnström och Petter Rantatalo ett fort. De får hjälp av Fanny Jakobsson från grannkojan med vissa sågarbeten.

Men särskilt ointagligt blir fortet knappast.

- Vi har byggt en ingång på baksidan, säger Albin Paganus.

Nu är den samfällda önskan att kojorna ska få stå kvar. De senaste åren har de ofta blivit saboterade och i bland totalt demolerade.

- I fjol kom vi lindrigt utan, men vissa år har det inte varit så roligt att komma hit ut på morgonen, säger Majvor Johansson.

En tradition som är roligare att berätta om är att intresset har hållit i sig bland Kirunas skolbarn.

I år var det fler som ville komma än vad Unga Örnar kunde ta emot, och gränsen sattes vid 50 deltagare.

Framsteg på alla plan
- Många barn har återkommit flera år och några har kommit tillbaka som ledare. Man ser att de har gjort framsteg på alla plan, säger Majvor Johansson.

Ledarna kommer till stor del från asylsökande familjer.

- De kommer från många olika länder och det blir ett lärorikt och naturligt umgänge mellan dem och barnen. De har gemensamma projekt att jobba med, säger Majvor Johansson.

Nästa vecka är det asylklassernas tur att ha kojbyggarläger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om