Baren där också inredningen består av järn

Restauranglokalerna i centrala Kiruna har stått tomma i ett och ett halvt år.I dag rivs täckpappret bort från fönstren och portarna slås upp för Landströms kök och bar.

Arvo Koble, Jari Annanperä och Stefan Matinlassi öppnar restaurang i Landströmshuset i Kiruna med en bardisk av den slagtåligare sorten. FOTO: Hans Sternlund

Arvo Koble, Jari Annanperä och Stefan Matinlassi öppnar restaurang i Landströmshuset i Kiruna med en bardisk av den slagtåligare sorten. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-03-06 06:00
Restaurangen ska ge känslan av kvarterskrog och tar plats i samma lokaler som O´Learys hade fram till konkursen i december 2007. Namnet anspelar på bokhandeln som fanns redan från husets byggnadsår 1911 fram till tidigt 1980-tal.
Det betyder inte att restaurangen går helt i den konservativa stilen. Det har funnits utrymme för nytänkande också.
Eller vad sägs om en bardisk med fondvägg byggd helt i magnetit, det vill säga den sorts järnmalm som bryts i Kirunagruvan. Här får uttrycket att ta sig ett järn en vidare betydelse.
- Det syns kanske inte så bra nu, men i kvällsbelysning kommer den mystiska gruvkänslan fram på ett helt annat sätt, säger Arvo Koble, en av tre delägare i företaget.
Ingen rädsla
De senaste tio åren har de arbetat tillsammans i Riksgränsen och utvacklat sina egna ansvarsområden. Stefan Matinlassi är hovmästaren med koll på restaurangen, Jari Annanperä är kock och bestämmer i köket medan Arvo Koble tar fullt ansvar i baren.
De räds inte att starta en ny rörelse precis när lågkonjunkturens effekter har börjat göra sig gällande.
- Det är ett tufft läge, men folk måste ju äta någonstans och utelivet fortsätter ju även i lågkonjunktur, säger Arvo Koble.
De har tecknat ett treårigt hyresavtal med hyresvärden Klas Ekdal som mest är känd som Icahandlare i Abisko. I mitten av december tog de över lokalerna och i dag blir frukterna av tre månaders slit synliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om