"Bandet man får med hästen är helt unikt"

Allt fler börjar rida i vuxen ålder. Joakim Kjellström är en av de färska elever som rider hos Kiruna ridklubb en gång i veckan. "Jag vill verkligen fortsätta", säger han.

SPECIELLT. Ömsesigit respekt är viktigt.

SPECIELLT. Ömsesigit respekt är viktigt.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-04-05 07:00

Ridklubbens satsning på nybörjarridningen för vuxna har inte varit igång länge - när NSD är på besök är det tredje gången de två grupper som finns har lektioner.

Och att locka vuxna ridelever har inte varit svårt alls, berättar Kristina Fjellborg, ridinstruktör.

– Det har blivit jättepopulärt, vi har två fulla grupper och håller på att starta upp ännu fler. Bland annat en med ridning på dagtid. Många jobbar ju skift och missar lektioner annars och känner kanske att de halkar efter, säger hon.

En del av nybörjarna har ridit när de var barn, men några saknar ridvana helt.

– Många pratar om den där drömmen att galoppera över en äng. Men jag tror också att det här ligger i tiden, man vill vara fysiskt aktiv och göra roliga saker på sin fritid. Att rida är både en rolig och mångsidig träningsform, säger Kristina Fjellborg.

Ett annat plus är att ridning är avstressande.

– Man kan inte tänka på något annat när man sitter på hästen, utan man måste verkligen fokusera på det man gör, säger hon.

Bakom nybörjarsatsningen ligger helt enkelt en vilja att öka antalet vuxna ridelever. Men ridning är hett i Kiruna i största allmänhet. Ridklubben sänker också åldersgränsen för nybörjarridning nedåt.

Med start i denna vecka kan femåringar börja i en ridgrupp där de första lektionerna är rena teorilektioner. Då får de, och den vuxna person de ska ha med sig, en större kunskap och förståelse om hästar innan de sätter sig på hästryggen. Tidigare var barnen tvungna att ha fyllt sju för att få börja rida i klubben.

Joakim Kjellström, som nyligen flyttat till Kiruna, säger att han alltid varit sugen på att testa ridning. Innan den första lektionen för tre veckor sedan hade han bara suttit på en hästrygg en enda gång. Och hittills har det varit "fantastiskt roligt".

Vad är det som är roligt?

– Jag vet inte, allting. Att kontrollera ett stort djur, att bli kompis med djuret. Närheten. Jag kan inte förklara riktigt med ord.

Vad har du fått för reaktioner när du berättat för vänner och bekanta att du börjat rida?

– Jag tror att alla blivit förvånade men att de tycker det är kul. Det är väl lite ovanligt med en 37-årig man som börjar rida.

Har du något mål med ridningen?

– Nej, men det är väl en liten dröm att kunna rida i fjällen. Där det är vackert, kalt, och tyst. Det är väl något helt annat än att vara ute med skoter - de låter ju så mycket. Så jag vill verkligen fortsätta med ridningen, säger han.

Och om man litar till Kristina Fjellborg, som leder nybörjargruppernas lektioner, kommer han och de andra säkert kunna rida i fjällen framöver.

– Det går jättebra för dem, de är ambitiösa och jättetaggade, säger hon.

De lär sig fort?

– Ja, det gör de, absolut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om