Både uppstickare och tungviktare i TT-tolvan

Det var både tungviktare och uppstickare som äntrade musikföreningen Tusen toners egen scen under helgen.Inte mindre än 14 band hann framträda under arrangemanget TT-tolvan.

Johan Kalla, Elin Tannerdal, Fanny Danielsson och Dennis Kalla i Strange ideals.

Johan Kalla, Elin Tannerdal, Fanny Danielsson och Dennis Kalla i Strange ideals.

Foto: Hans Sternlund

Kiruna2011-05-16 06:00

TT-tolvan rivstartade i fredags kväll med Ailucrash som är högaktuella med både skivsläpp och med ledmotivet till spelfilmen Jag saknar dig som har premiär till hösten.

De hade sitt releaseparty så sent som för en vecka sedan, men Kirunapubliken verkar inte kunna tröttna på dem.

Tight framträdande
Till bubblarna i Kirunas musikliv hör bandet Strange ideals som nyligen har kvalificerat till riksfinalen i Musik direkt som går i Eskilstuna i början på juni.

I bandet ingår Fanny Danielsson, 16, på sång, Elin Tannerdal, 17, bas, Johan Kalla, 18, trummor och Dennis Kalla, 16, gitarr.

De spelar ofta och övar mycket, något som märktes i deras tighta framträdande. Fem egna låtar inspelade under ledning av Niklas Johansson ligger ute på Myspace för dem som vill höra hur de låter.

Inspirationen är brittisk indiepop och 70-talsrock, vilket de kryddar med egna idéer omkring soundet. Om en specifik inspirationskälla ska lyftas fram blir det brittiska The Kooks. Förhoppningen är att en skiva inte ska ligga alltför långt fram i tiden. I dessa nätbaserade tider är en fabrikspressad cd fortfarande ett tecken på framgång.

Stor spännvidd
- Det skulle vara en milstolpe att i alla fall kunna släppa en EP. Man vill gärna ha med sig något när man är ute och spelar, säger Johan Kalla.

Om det är ett uttalat mål så är det mer att betrakta som en dröm att ha musiken som jobb.

- Helt klart skulle vi vilja kunna leva på musiken någon gång i framtiden, men vi är medvetna om det kommer att bli svårt, säger Dennis Kalla.

Det var annars stor spännvidd mellan stilarna på TT-tolvan, något som speglar bredden i föreningen.

Av de 14 banden som spelar under helgen är tio från Kiruna. Uppslutningen från de lokala banden var faktiskt något mindre än ett normalår.

Enligt Jonas Pietikäinen i arrangörsföreningen Tusen toner är detta ingen signal om att det är mindre aktivitet i föreningen.

- Jag tror tvärtom att vi har fler band i gång än vanligt. Vi får tränga in banden och varje replokal är fylld med minst två band, säger han.

Han spelar för övrigt själv i en relativt nykomponerad punkgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om