Bad stängs - pensionärer drabbas

Badet på Thulegården i Kiruna kommer att stängas och tre kommunanställda ska omplaceras. Socialnämndens besparing på en miljon kronor drabbar också 110 pensionärer som regelbundet använder sig av badet.

Thea Wanhatalo, ordförande för pensionärsorganiationen SPRF, besökte Thulebadet och träffande bland andra Britt-Mari Nilsson som arbetar tillfälligt vid det nedläggningshotade badet.               FOTO: HANS STERNLUND

Thea Wanhatalo, ordförande för pensionärsorganiationen SPRF, besökte Thulebadet och träffande bland andra Britt-Mari Nilsson som arbetar tillfälligt vid det nedläggningshotade badet. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-12-18 06:00
Thulebadet har varit på tapeten i samband med tidigare års sparbeting. I tisdags klubbade socialnämnden ett sparpaket på totalt 4,4 miljoner kronor och då fanns ingen räddning för badet.
Röstsiffrorna för budgeten blev 8-1. Den ende som reserverade sig mot beslutet var vänsterpartisten Helge Lampinen som ville begära mer pengar från kommunfullmäktige.
Är redan omplacerade
Thea Wanhatalo vid Sveriges pensionärers riksförbund besökte badet i går och träffade de anställda. Stämningen var inte på topp bland personalen som har omplaceringar att vänta.
Alla tre har sedan tidigare blivit omplacerade till badet på grund av arbetsskador.
De var också bekymrade över alla som använder badet regelbundet.
- När man jobbar på boenden ser man bara en sida av äldreomsorgen. Här lever de gamla upp, får träning och gemenskap. Jag blev uppriktigt sagt chockad över nedläggningsbeskedet, säger Britt-Mari Nilsson som arbetar tillfälligt vid badet.
Sysslar med friskvård
Thea Wanhatalo leder själv en grupp som tränar i badet. Hon säger att många med ledbesvär och reumatism inte kan bada i det kallare vattnet i simhallsbadet.
- Det ryms inte i mitt huvud hur man håller på med pensionärerna. Det vi sysslar med här är ren friskvård som minskar vårdkostnaderna, säger hon.
Kenneth Nilsson (s), ordförande i socialnämnden, påpekar att de som har vattenträning efter diagnos får sin träning i sjukhusets bassäng. Thulebadet är något som kommunen har tillhandahållit av god vilja.
Uppsägningar alternativet
- Badet är naturligtvis bra för dem som har behov av det, men vi stod inför det svåra valet att stänga badet eller skära ned på personal på boenden eller hemtjänst.
Han säger att riskanalyserna från fack och förvaltning inte ger någon signal om att kostnaderna i stället kommer att belasta sjukvården i andra änden.
- De risker man pekar på berör främst personalen och de måste utredas vidare på individnivå, säger Kenneth Nilsson.
Bland de övriga besparingarna inom socialförvaltningen märks stängning av dagligstuga i Svappavaara, 500 000 kronor, indragen ledsagargrupp, 400 000, en halv tjänst på individ, familje- och biståndsenheten, 200 000, övertid för samma enhet i samband med Kirunafestivalen, 55 000, hemräknade effektivitetsvinster, en miljon, nio naturliga avgångar under 2009 som inte ersätts, 1,3 miljoner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om