Backgård: Ring LKAB om akutsjukvården

Landstingsfullmäktige sa nej till att påbörja kontakt med LKAB för att upprätthålla akutkirurgisk verksamhet på Kiruna sjukhus. - Den verksamheten behövs inte i Kiruna, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Kenneth Backgård (NS) fick avslag på sin motion om samarbete med LKAB under gårdagens landstingsfullmäktige i Kiruna. "Jag tycker att det är synd", säger han.FOTO: Maria Unga

Kenneth Backgård (NS) fick avslag på sin motion om samarbete med LKAB under gårdagens landstingsfullmäktige i Kiruna. "Jag tycker att det är synd", säger han.FOTO: Maria Unga

Foto: Maria Unga

KIRUNA2012-06-14 22:10

Under den andra dagen av landstingsfullmäktiges sammanträde i Kiruna behandlades en motion från Kenneth Backgård, Norrbottens sjukvårdsparti.

Han vill att landstinget ska ringa upp LKAB som har visat intresse för att göra kirurgi och akutkirurgi möjlig i Kiruna.

Men motionen fick avslag efter votering.

Även ett tilläggsförslag från Sten Stridsman (V) om att landstingsledningen ska fortsätta överläggningarna med samverkansgruppen i Kiruna fick avslag.

- I motionssvaret skriver vi att överläggningarna ska fortsätta, därför var det onödigt att
lägga till ytterligare ett särskilt yttrande kring det, säger Kent Ögren (S).

Prestigeproblem
Enligt honom har det aldrig funnits något konkret erbjudande från LKAB och även om det skulle komma så är det inte aktuellt för landstinget att ta emot finansiering.

- Vår bestämda uppfattning är att kirurgin och akutkirurgin inte behövs i Kiruna. Då vill man betala för något som inte behövs. Och den verksamhet som landstinget bedriver ska landstinget stå för. Vi ska inte ha betalt från företag utan det är länets skattebetalare som ska betala för den här verksamheten, säger han.

Motionären Kenneth Backgård tycker att landstingsledningen kunde ha yrkat bifall till motionen och i alla fall lyft telefonluren och ringt upp LKAB.

LKAB är nöjt
- Inte ens det var man villig att ställa upp på. Jag tycker det är synd. Man skulle kunna utveckla sjukvården både i Kiruna och på annat håll om man faktiskt hade en öppnare attityd. Men man har inte det och de låsningarna skapar prestigeproblem, säger han.

LKAB:s kommunikationsdirektör Lotta Fogde tycker inte att avslaget på motionen är något att vara upprörd över.

- LKAB brinner inte av vilja att betala för sjukvård. Vi ser det som en nödvändig åtgärd om inte samhället klarar av att upprätthålla den servicenivå som krävs, säger hon.

Hon är nöjd med den konsultrapport som samrådsgruppen i Kiruna lämnat som remissyttrande till närsjukvårdsutredningen. Samrådsgruppen består av representanter för LKAB, Rymdbolaget, Kiruna kommun, Gruvtolvan, Företagarna i Kiruna och näringslivsbolaget Progressum.

- Jag tycker att det verkar hoppfullt att man nu har lyssnat på oss från landstingets sida, säger Lotta Fogde.

Sämre patientsäkerhet
Men Aktionsgruppen för Kiruna sjukhus bevarande tycker inte att det är tillräckligt.

- Som vi har det i dag har vi fått en betydligt sämre patientsäkerhet när det gäller akutsjukvården. Närsjukvårdsutredningen är bra på sina sätt men akutsjukvården i Kiruna måste få utvecklas, säger ambulanssjukvårdaren Lars-Åke Mukka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om