Avtalsbrott enligt V

V-landstingsrådet Monica Carlsson går emot Kent Ögren (S) i frågan om akutkirurgin i Kiruna.Hon anser att sommarstängningen kan tolkas som ett brott mot överenskommelsen.- Det är viktigt att man håller det man lovar, säger hon.

KIRUNA2009-06-01 06:00
Under åtta veckor i sommar kommer det inte att finnas någon operationssköterska i beredskap under helger, kvällar och nätter vid Kiruna sjukhus.
Gruvtolvan, Kiruna kommun, Rymdbolaget, Progressum och Företagarna och var för sig gått ut och kritiserat landstingsledningen för avtalsbrott.
Enligt överenskommelsen från 2005 mellan landstinget och parterna i Kiruna ska det vara möjligt att alltid kunna utföra unika och akuta operationer vid sjukhuset.
Inte bekymrad
Monica Carlsson säger att hon inte är bekymrad över säkerheten. Hon tror på kirurgernas försäkran att man kommer att kunna förbereda patienter för transport och utföra mindre operationer vid akuten även utan skötersksa.
Däremot anser hon att det är bekymmersamt att avsaknaden av operationssköterska tolkas som ett avtalsbrott.
- Ur min synvinkel är det mer fråga om politik än om medicin. Det handlar om förtroende och man är alltid två om en uppgörelse, säger hon.
Monica Carlsson säger att hon fick kännedom om läget vid Kiruna sjukhus var ett faktum och sommarplaneringen redan var genomförd.
En förtroendefråga
Hon har påtalat sin inställning för Kent Ögren och därefter lyft frågan till en högre politisk nivå.
Nu ska vänsterpartiets distriktsordförande ta kontakt med distriktsordförandena för samarbetspartierna socialdemokraterna och miljöpartiet.
- Vi har investerat mycket förtroende i den här frågan och det är viktigt att man håller det man lovar, säger Monica Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om