Avtal ger garanti till Kirunaborna

I februari nästa år ska en uppgörelse mellan Kiruna kommun och LKAB om en gruvstadspark vara klar.Avtalet ska bland annat innehålla en prislapp och en framtida placering för Kiruna stadshus.

Det här är en grov skiss för hur principen med Gruvstadsparken i Kiruna ska fungera. I februari ska avtalet mellan Kiruna kommun och LKAB vara klart för påskrift.ILLUSTRATION: LKAB

Det här är en grov skiss för hur principen med Gruvstadsparken i Kiruna ska fungera. I februari ska avtalet mellan Kiruna kommun och LKAB vara klart för påskrift.ILLUSTRATION: LKAB

Foto: lkab

KIRUNA2009-06-25 06:00
Det är ungefär ett år sedan som Kiruna kommun och LKAB lanserade begreppet gruvstadspark som ska fungera som en buffertzon mellan gruvan och samhället.
Helt nytt begrepp
Parken ska vara detaljplanerad som gruvindustriområde, men det ska vara möjligt, ofarligt och till och med trivsamt att vistas
i området.
Därmed kan man tillåta att markrörelserna i området överskrider gränsvärdena.
- Det blir ett nytt begrepp som införs och man kommer att tillämpa plan- och bygglagen på ett helt nytt sätt, säger Anders Furbeck, ansvarig för stadsomvandlingen vid LKAB.
Avtal = garanti
Poängen är att LKAB löser in ett helt område i stället för hus för hus. Detta till en ännu okänd summa. Alla villkor och kostnader ska regleras i ett civilrättsligt avtal.
Först när det är påskrivet ska Kirunas politiker godkänna avtalet och därefter ändra detaljplanen, vilket är tänkt att ske på ett och samma kommunfullmäktigemöte i februari 2010.
- Avtalet ska fungera som en garanti och en säkerhet för Kirunaborna i omvandlingen. Det blir ett bra första test på hur det fungerar. I nästa etapp slår man mot stadens hjärta, säger Christer Vinsa, projektledare för stadsomvandlingen vid Kiruna kommun.
I det första området som ska omvandlas till gruvstadspark finns framför allt bostadshus som ägs av LKAB självt genom bostadsbolaget FAB.
Dessutom finns ett par privatägda hotell och en viktig symbolbyggnad - Stadshuset.
Återskapas?
Det civilrättsliga avtalet måste därmed innehålla ett pris för vad det kostar LKAB att lösa in Stadshuset och en plan för var och på vilket sätt ett nytt stadshus ska byggas.
- Det är mest bråttom med att få fram summan, säger Christer Vinsa.
Numera är det knappast någon som pratar om att flytta det 50 gånger 50 meter stora huset i ett stycke, utan om att ta med det bästa och återskapa det på en ny plats med ny teknik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om